Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Як ветеранам та родинам полеглих бійців отримати безоплатно ліки

Дата: 23.04.2024 15:18
Кількість переглядів: 21

Фото без описуВетерани, а також близькі родичі полеглих захисників та захисниць можуть безплатно отримати ліки, імунобіологічні препарати та вироби медичного призначення за рецептами лікарів.

Які саме категорії можуть отримати ліки:

🔹Учасники бойових дій;

Особи з інвалідністю внаслідок війни та прирівняні до них особи;

🔹Учасники війни;

🔹Сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, захисників і захисниць України;

🔹Особи, які мають особливі заслуги перед батьківщиною.

Ліки видаються лише для амбулаторного лікування, за рецептами, виписаними лікарями лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання цих осіб. Особи, які обслуговуються у відомчих лікувально-профілактичних закладах і мають право безоплатно або за пільгою отримати ліки, отримують їх в аптеках, закріплених за цими закладами.

Щоб отримати ліки, треба:

🔹Мати при собі документ що підтверджує належність до пільгової категорії.

🔹Звернутися до лікаря за місцем проживання (сімейного лікаря) за рецептом електронним або письмовим (на письмовому обов’язково підпис і печатка лікаря).

🔹Попросити лікаря вказати у рецепті міжнародні непатентовані назви ліків (для перевірки наявності лікарських засобів у Переліку ліків, наведеному в додатку до Постанови 333, а також, щоб у випадку відсутності препарата в обраній аптеці, провізор міг замінити на аналогічний препарат іншого виробника).

🔹Уточнити у лікаря адресу аптеки, де можна отримати ліки безоплатно.

🔹Звернутися до аптеки, закріпленої за відповідним медичним закладом, лікар якого надав рецепт, за місцем проживання особи, пред’явити документ що надає право на отримання такої пільги (посвідчення УБД тощо) та рецепт лікаря.

Якщо вам відмовили у видачі рецепта чи відпуску ліків, необхідно звернутися із письмовою скаргою на ім’я головного лікаря, керівника аптеки і також до управління охорони здоров'я та органу місцевого самоврядування, до відання якого належить аптека або лікарня.ʼ

Якщо ветеран війни змушений купувати ліки власним коштом через нагальну потребу, слід письмово звертатися до лікарні, місцевих органів влади і органів місцевого самоврядування з вимогою компенсувати витрати. Відмова у компенсації вартості ліків оскаржується в суді.

Ви також можете отримати безплатну індивідуальну консультацію з будь-яких питань від кваліфікованих юристів Українського ветеранського фонду, залишивши звернення за посиланням — https://veteranfund.com.ua/legal_consultations/

🔵Цей проєкт став можливим завдяки програмі Український Фонд Швидкого Реагування IREX, яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.

Український ветеранський фонд Мінветеранів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь