Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

СОЦІАЛЬНА ПОСЛУГА КРИЗОВОГО ТА ЕКСТРЕНОГО ВТРУЧАННЯ

Дата: 19.03.2024 13:41
Кількість переглядів: 129

Фото без опису#Cпецрубрика #СоціальніПослугиНаЧасі

Соціальна послуга «КРИЗОВОГО ТА ЕКСТРЕНОГО ВТРУЧАННЯ» – це термінове втручання в кризову ситуацію з метою негайного усунення або мінімізації її наслідків. Таке втручання передбачає надання постраждалим допомоги та підтримки, спрямованих на подолання кризової ситуації.

КОМУ НАДАЄТЬСЯ СОЦІАЛЬНА ПОСЛУГА ⁉️

✅особам, постраждалим від домашнього насильства;

✅особам, постраждалим від торгівлі людьми;

✅особам, яким завдана шкода пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією.

👍Соціальна послуга полягає у забезпеченні якісної, оперативної, короткотривалої допомоги, захисту і підтримки особам, які переживають кризову ситуацію, у тому числі насильство в сім’ї, не можуть самостійно сформувати ефективні способи реагування та адаптації до кризової ситуації, а також в організації і застосуванні заходів щодо її усунення, мінімізації або подолання.

‼️ За наявності загрози життю чи здоров’ю особи надавач соціальної послуги негайно в телефонному режимі повідомляє службу у справах дітей (у разі загрози життю чи здоров’ю дитини), орган Національної поліції та здійснює негайно, але не пізніше ніж протягом 24 годин екстрене втручання.

☝️Після здійснення екстреного втручання надавач соціальної послуги аналізує обставини, що призвели до виникнення кризової ситуації, для планування та проведення подальшої роботи з отримувачем соціальної послуги.

ОЦІНКА КРИЗОВОЇ СИТУАЦІЇ передбачає оперативний аналіз ситуації, визначення факторів, які спричинили кризу, зокрема насильство в сім’ї, визначення стану отримувача, а також усіх важливих аспектів, які визначають кризову ситуацію і можуть допомогти у її подоланні.

Під час такої оцінки визначається:

▪️ ризик для здоров’я та життя постраждалої особи;

▪️ необхідний вид втручання;

▪️ ресурси для подолання кризової ситуації;

▪️ необхідність залучення інших спеціалістів (медиків, поліції, інших уповноважених органів);

▪️ заходи, необхідні для подолання кризової ситуації;

▪️ періодичність та термін реалізації запланованих заходів.

👉Підтвердженням надання соціальної послуги є АКТ З НАДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ КРИЗОВОГО ТА ЕКСТРЕНОГО ВТРУЧАННЯ, що містить інформацію про заходи, строки, місце й умови наданої соціальної послуги.

АКТ З НАДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ ФІКСУЄ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ, ЗОКРЕМА:

✔️мету та завдання кризового та екстреного втручання;

✔️заходи, які здійснено для подолання кризової ситуації, у тому числі наслідків вчинення насильства в сім’ї;

✔️заходи, які здійснено надавачем соціальної послуги у разі погіршення ситуації;

✔️методи і стратегії кризового та екстреного втручання;

✔️відповідальних за реалізацію запланованих заходів;

✔️періодичність та термін реалізації заходів;

✔️ресурси (особисті ресурси отримувача соціальної послуги, ресурси громади);

✔️механізми переадресації отримувача соціальної послуги до інших організацій, які надають соціальні послуги.

📝Акт з надання соціальної послуги підписується у двох примірниках, один з яких залишається у фахівців, які здійснюють заходи, інший – надається отримувачу соціальної послуги.

ЯКІ ОСНОВНІ ЗАХОДИ, ЩО СТАНОВЛЯТЬ ЗМІСТ СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ: ⁉️

▪️проведення оцінки кризової ситуації;

▪️детальний аналіз та обговорення кризової ситуації, зокрема, що виникла внаслідок вчинення насильства в сім’ї;

▪️інформування про кризову ситуацію, її наслідки, права людини в кризовій ситуації, способи та процедури отримання допомоги;

▪️забезпечення термінових базових потреб (у безпеці, харчуванні, медичній допомозі, одязі тощо);

▪️організація та надання психологічної підтримки в кризовій ситуації і допомога у подоланні її наслідків, у тому числі, що виникла внаслідок вчинення насильства в сім’ї (психодіагностика, психологічне консультування, психологічна підтримка);

▪️сприяння у забезпеченні безпечним місцем перебування (тимчасовим притулком);

▪️забезпечення взаємодії з іншими фахівцями та службами для усунення ознак кризової ситуації (виклик бригади швидкої допомоги, правоохоронних органів, представників державних соціальних служб, комунальних і транспортних служб тощо);

▪️допомога в оформленні документів.

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ «КРИЗОВОГО ТА ЕКСТРЕНОГО ВТРУЧАННЯ» ⁉️

Залежно від особливостей кризової ситуації соціальна послуга може надаватись:

👉за місцем проживання отримувача;

👉за місцем перебування отримувача соціальної послуги (заклад охорони здоров’я, заклад освіти, тимчасовий притулок, тимчасові мобільні пункти допомоги, місця перебування родичів та близьких постраждалих, тимчасове безпечне місце тощо);

👉в організації, яка здійснює кризове втручання.

❗️Соціальна послуга НАДАЄТЬСЯ НЕГАЙНО з моменту отримання інформації про кризову ситуацію до моменту усунення ризику, спричиненого кризовою ситуацією, або подолання обставин, які її спричинили.

🗓Строк надання не більше 7️⃣2️⃣ годин з початку надання соціальної послуги, після чого для подолання складних життєвих обставин особа чи сім’я отримує інші необхідні соціальні послуги.

🔔Нагадуємо, у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях для невідкладного надання соціальних послуг структурний підрозділ з питань соціального захисту населення може надати право надавачам соціальних послуг державної/комунальної власності приймати рішення про надання соціальних послуг екстрено (кризово) (консультування, надання притулку, догляд, підтримане проживання, короткотермінове проживання, натуральна допомога, транспортні послуги тощо) особам/сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах через шкоду, завдану пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією.

📄Рішення про надання послуг екстрено (кризово) приймається уповноваженим органом/надавачем невідкладно та протягом однієї доби забезпечується надання соціальних послуг.

💬Надання соціальних послуг екстрено (кризово) здійснюється без застосування ведення випадку та може здійснюватися за місцем звернення особи/сім’ї незалежно від її задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування).

#Нацсоцслужба #соцпослуги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь