Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

При перших симптомах ПТСР зверніться до сімейного лікаря.

Дата: 12.03.2024 13:17
Кількість переглядів: 55

Фото без опису#тияк

💥Війна в Україні неминуче вплинула на психічне здоров’я наших громадян.Кожна людина, яку зачепили військові дії, має свої переживання та реакції у відповідь на загрозливу для життя ситуацію. Загалом, будь яка стресова, лякаюча або неприємна подія може стати посттравматичною.

📈В електронній системі охорони здоров’я протягом останніх двох років фіксується значне збільшення пацієнтів зі встановленим діагнозом посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). За даними ЕСОЗ у 2023 році кількість пацієнтів з ПТСР зросла майже в чотири рази в порівнянні з 2021 роком, а за перші два місяці 2024 року діагноз встановлено фактично такій же кількості пацієнтів, як за весь 2021 рік.

📍Показники у розрізі цифр за роками виглядають так:

✔️2021 - 3 167 пацієнтів;

✔️2022 - 7 051 пацієнтів;

✔️2023 - 12 494 пацієнтів;

✔️2024 - 3 292 пацієнтів (станом на 06.03.2024).

☝️На ПТСР страждають незалежно від статі і віку. Симптоми розладу можуть виникати в короткий або тривалий період після травматичної події - як правило, протягом перших трьох місяців. Вони можуть проявлятися через гіперзбудженість, перепроживання травматичних подій, проблеми із пам'яттю та емоційною сферою, порушення сну, надмірну втому, дратівливість, головні болі тощо.

👉У разі появи перших симптомів необхідно якомога швидше звернутися до свого сімейного лікаря або до сімейного лікаря в тому медичному закладі, який має договір з НСЗУ за пакетом “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”.

👩🏼‍⚕️👨‍⚕️ Сімейні лікарі пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP та можуть допомогти в питаннях, що стосуються ментального здоров’я.У разі потреби відбувається перенаправлення до вузького спеціаліста – психолога, психотерапевта або психіатра.

❗️Послуга є абсолютно безоплатною, адже надається у межах Програми медичних гарантій.

➡️Знайти контакти закладів первинної медичної допомоги, які мають відповідний контракт із НСЗУ можна на інтерактивній мапі на сайті НСЗУ в розділі “Е-дані” / “Аналітичні панелі (дашборди)” / Надавачі медичної допомоги за напрямом “Психологічна та психіатрична допомога”

https://cutt.ly/Qw1vxES8. Або ці дані допоможуть знайти оператори контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

➡️Інтеграція послуги з ментального здоров’я в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту Міністерство охорони здоров'я України у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? — ініціативи першої леді Олена Зеленська. Комунікаційний супровід реалізується за підтримки World Health Organization Ukraine, Уряду Канади, Міжнародного Медичного Корпусу.

Координаційний центр КМУ / Mental Health UA


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь