Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Як отримати імуносупресивні препарати за програмою "Доступні ліки"?

Дата: 26.02.2024 15:45
Кількість переглядів: 54

Фото без опису#ДоступніЛіки

Імуносупресивні лікарські засоби необхідні для осіб у посттрансплантаційному періоді для пригнічення реакції організму на пересадку чужорідного органа чи тканини. З 2023 року ці препарати включені в програму реімбурсації. Пацієнти можуть отримати їх безоплатно або з частковою доплатою.

➡ Всього до програми “Доступні ліки” входить пʼять міжнародних непатентованих назв імуносупресивних препаратів: Циклоспорин (Ciclosporin), Такролімус (Tacrolimus), Мікофенолова кислота та її солі (Mycophenolic acid), Еверолімус (Everolimus), Валганцикловір (Valganciclovir): https://cutt.ly/13wgki2

💊 Як отримати імуносупресивні препарати за програмою “Доступні ліки”?

1️⃣ Якщо пацієнт перебуває в стаціонарі після трансплантації.

У стаціонарі пацієнта оглядають та проводять необхідні лабораторні дослідження для підбору курсу лікування пацієнта імуносупресивними препаратами. Разом з випискою пацієнту надається направлення на планове амбулаторне обстеження (через 3 місяці після трансплантації).

На амбулаторному рівні пацієнт звертається до трансплант-координатора, який створює план лікування та виписує електронний рецепт на ліки.

2️⃣ Якщо пацієнт потребує зміни курсу лікування.

Пацієнт з направленням на планове амбулаторне обстеження здає аналізи для визначення концентрації імуносупресантів, креатиніну тощо. Трансплант-координатору на основі результатів аналізів приймає рішення про підбір нової медикаментозної терапії або виписує новий е-рецепт за існуючими призначеннями.

Новий курс лікування підбирається в стаціонарних умовах. Після чого координатор вносить зміни в план лікування та виписує повторний електронний рецепт на ліки для пацієнта.

3️⃣ Якщо пацієнт вже має підібрану терапію (через 6-12 місяців після трансплантації).

Пацієнт звертається до координатора в трансплантаційному центрі. За потреби він направить на лабораторні й інструментальні дослідження. На основі плану лікування координатор, повторно призначить ліки за програмою реімбурсації і випише електронний рецепт. Лікарський засіб, дозування та курс лікування встановлюється на основі первинного призначення в плані лікування.

4️⃣ Якщо пацієнту проведено трансплантацію за кордоном.

Пацієнт з документами, які підтверджують трансплантацію закордоном, звертається до координатора в трансплантаційний центр.

❗ Поки триває курс лікування (3 місяці), наступний рецепт виписати неможливо. Змінити або переглянути курс лікування може лише координатор на підставі рішення лікаря-трансплантолога.

5️⃣ Імуносупресивні препарати за електронним рецептом можна отримати в будь-якій аптеці, яка має договір із НСЗУ.

ℹ Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна:

– через дашборд на сайті НСЗУ: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map. На 2-й сторінці в меню зліва оберіть область або ваш населений пункт та напрям програми реімбурсації: “Імуносупресивні лікарські засоби”.

– зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

– через чат-бот “Спитай Гриця” https://t.me/SpytaiGrytsia_bot.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь