Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Гомеопатія та її (не)ефективність.

Дата: 23.02.2024 10:08
Кількість переглядів: 79

Фото без опису💊 Досі можна зустріти людей, переконаних у чудодійній силі гомеопатії. “Вживаю лише її й ніколи не хворію!” - чули про таке, чи не так? Сьогодні в рамках нашої рубрики про недоказову реабілітацію поговоримо про гомеопатію 👇

🧐 Як з’явилась гомеопатія і що це взагалі таке?

Гомеопатія - це псевдолікувальний метод, в основі якого лежить принцип similia similibus curantur (лат. — “подібне виліковується подібним”). Любителі гомеопатії припускають, що речовина, яка викликає симптоми захворювання у здорових людей, може вилікувати подібні симптоми у хворих, наприклад, токсин з рослини, що викликає біль у м’язах, повинен м’язи, які вже болять, лікувати, але для цього ефекту потрібні його надзвичайно малі дози. Тобто отруйні або токсичні речовини перед застосуванням потрібно багаторазово розбавляти. І багаторазово у випадку гомеопатії означає “дуже-дуже багато разів”. В пігулках, створених за цим принципом, може не залишитися жодної молекули вихідної шкідливої речовини. Але і якихось корисних, лікуючих речовин на заміну гомеопатія не містить. Саме тому на всіх гомеопатичних засобах написано — “не є лікарським засобом”.

🧑‍🦱 Засновником гомеопатії вважається Самуель Ганеман, німецький лікар, що працював у першій половині XIX століття. Ідея “лікування подібного подібним” з’явилася в нього під час перекладу “Трактату про медичну матерію” Вільяма Каллена. Це припущення не знайшло вагомих підтверджень протягом життя Ганемана. Серед інших його помилкових ідей, наприклад, було переконання, що вживання кави призводить до появи хронічних хвороб - карієсу, запалення очей, безсоння, заїкання та навіть імпотенції (есе “Про вплив кави на основі оригінальних спостережень”, 1803).

🧪 А що про це говорить сучасна наука?

В багатьох авторитетних наукових джерелах зазначено, що користі від гомеопатії— немає. Наприклад 👇

🔸Національний інститут охорони здоров'я (NIH, США) зазначає, що “ключова концепція гомеопатії несумісна з фундаментальними концепціями хімії та фізики”.

🔸 Національна рада з охорони здоров'я та медичних досліджень (NHMRC, Австралія) провела всебічний огляд досліджень гомеопатії та дійшла висновку, що “немає станів здоров’я, для яких існують надійні докази ефективності гомеопатії”.

🔸 Британська медична асоціація (BMA) заявила, що “гомеопатія — це плацебо”.

🔸 Національний центр додаткової та інтегративної медицини (NCCIH, США) заявив, що “гомеопатія була ретельно вивчена, і немає жодних доказів її ефективності при будь-якому стані здоров’я”.

❓ Які ризики несе вживання гомеопатичних препаратів?

Люди, які довіряють гомеопатії, ризикують пропустити своєчасну діагностику та відтермінувати ефективне лікування, тим самим погіршуючи наслідки захворювання.

❗ Закликаємо вас дотримуватися методів активної доказової реабілітації, адже лише вона може гарантувати ефективне відновлення. Більше про реабілітацію на нашому сайті: https://rehabilitation.org.ua/

____________________

Проєкт «Реабілітація травм війни в Україні» реалізується за підтримки Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні, European Union in Ukraine, Nova Ukraine та IOM Ukraine.

#реабілітація #реабілітаціятравмвійни


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь