Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

З болем і наболілим - до сімейного лікаря.

Дата: 07.02.2024 14:34
Кількість переглядів: 74

Фото без опису#тияк

👩‍⚕️🧑‍⚕️ Сімейний лікар, з яким укладено декларацію, є найпершим порадником пацієнтів у скаргах на здоров’я. За прогнозами МОЗ, наслідки війни позначатимуться на ментальному здоров’ї українців протягом багатьох років.

🔎 Останнє дослідження Gradus Research, проведене в жовтні 2023 року, показало, що серед основних скарг на ментальне здоров’я - тривожність / напруга (50%), порушення сну (47%). Ці симптоми вже є вагомою причиною звернутися до сімейного лікаря за підтримкою у питаннях ментального здоров’я.

Навчання за програмою ВООЗ mhGAP, яке проходять фахівці первинної ланки, зокрема й сімейні лікарі, дозволяє їм виявляти у пацієнтів проблеми з ментальним здоров'ям, які також можуть мати вплив на здоров'я фізичне. Навіть якщо ваш сімейний лікар не проходив навчання за програмою mhGAP, ви все одно можете до нього звернутися - він знайде в системі фахівця, який може вам допомогти.

❗️На початок 2024 року майже 70 тисяч медичних працівників (сімейні лікарі, педіатри, терапевти, медсестри, медбрати, фельдшери тощо) пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP. Серед них - 16 тисяч сімейних лікарів, а це - кожен третій.

Про що можна запитати сімейного лікаря?

✔️ Як зупинити напад панічної атаки.

✔️ Як допомогти дитині впоратися з емоціями.

✔️ Як підтримати чоловіка / дружину, що повернулися з фронту.

✔️ Чому треба дбати про себе, щоб дбати про інших.

✔️ Як зняти постійну напругу в тілі.

✔️ Які є техніки самодопомоги, і як їх застосовувати.

✔️ Якщо сум, страх чи агресія стали вашим постійним фоном, що із цим робити.

✔️ Чи нормально те, що ви не витримуєте навантаження і обставини.

❗️ Послуга є абсолютно безоплатною, адже надається у межах Програми медичних гарантій. Наразі понад 850 закладів первинної медичної допомоги мають відповідний контракт із Національною службою здоров’я України. Переглянути їх можна на інтерактивній мапі на сайті НСЗУ: https://cutt.ly/awX0DX7g. Аналогічні дані допоможуть знайти оператори контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

❗️Якщо у вас немає сімейного лікаря, і ви не знаєте, до кого звернутися, шукайте спеціаліста, найближчого до вашого місця проживання за посиланням: https://cutt.ly/bwX0FdA7. Або за номером контакт-центру НСЗУ 16-77.

Інтеграція послуги з ментального здоров'я в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоров'я України у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я Ти як? – ініціативи першої леді Олена Зеленська. Комунікаційний супровід реалізується за підтримки World Health Organization (WHO), Уряду Канади, Міжнародного Медичного Корпусу.

Координаційний центр КМУ / Mental Health UA


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь