Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Доказово про метод "free flap"

Дата: 17.01.2024 14:06
Кількість переглядів: 55

Фото без описуМикола Пилипів, л-р комбустіолог, пластичний хірург, мікрохірург опікового в-ня КНП «ОКЛ Івано-Франківської обласної ради» про пластику дефекту мʼяких тканин вільним клаптем (free flap)

💬 При травматичних ампутаціях інколи виникають ситуації, коли збережена необхідна для протезування довжина кістки, але є значний дефіцит мʼяких тканин, який є недостатнім для формування ампутаційної кукси. В таких ситуаціях частим рішенням є реампутація на вищому рівні або екзартикуляція. В сучасних реаліях є можливість уникнути таких радикальних рішень та максимально зберегти функцію. Для цього пластичний хірург може виконати складне оперативне втручання: пластику дефекту мʼяких тканин вільним клаптем (free flap).

Суть операції: хірург бере тканину з інших ділянок тіла (це може бути шкіра та підшкірна жирова клітковина, мʼяз, фасція, кістка, або комбінації цих тканин), разом із судиною яка кровопостачає ці тканини також, якщо мова йде про ампутаційну куксу, бажано включати в клапоть нерв що інервує ці тканини.

Сформований клапоть відділяється від кровотоку в донорському місці та переноситься в реципієнтне (в нашому випадку травматична кукса), там під мікроскопічним збільшення накладаються анастомози судин та нервів (збиваються), та фіксується клапоть. Ця операція дозволяє повноцінно та надійно відновити обʼєм мʼяких тканин кукси, що дозволить пацієнту зберегти рівень ампутації якнайнижчим та розпочати реабілітацію для застосування протезу.

Цей метод є складною але виправданою альтернативою реампутації чи остеоінтеграції (на відміну від якої специфічні післяопераційні ризики є високими одразу після операції та зникають повністю за 1-2 місяця.).

Проте, звичайно, кожен випадок потрібно розглядати індивідуально в команді спеціалістів, які ознайомлені зі всіма можливими методами допомоги пацієнту, для обрання найкращого.

Путівник: https://www.bsuh.nhs.uk/.../2020/10/Free-Flap-Fact-Sheet.pdf

#bazaznan_protezhub Protez Hub


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь