Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ. КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ.

Дата: 16.01.2024 14:19
Кількість переглядів: 65

Фото без описуГоловне управління Нацсоцслужби у Вінницькій області інформує 👈

#СімейніФормиВиховання

Найкращі інтереси дитини повинні забезпечувати батьки.👨👩👦 Якщо це не виходить, то про дитину має подбати громада.

Тому так важливо, щоб у кожній громаді були патронатні вихователі, які готові прийняти в свою родину дитину на період подолання кризи у біологічній сім’ї дитини або на період пошуку для дитини усиновлювача, опікуна чи прийомних батьків.

Патронат над дитиною – це професійна комплексна соціальна послуга з тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин та/або у період прийняття рішення щодо подальшої долі дитини (усиновлення, влаштування до прийомної сім’ї, ДБСТ, під опіку тощо).

ХТО НАДАЄ ПОСЛУГУ ПАТРОНАТУ НАД ДИТИНОЮ❓

Надання послуги патронату дитині забезпечується патронатним вихователем.

ХТО ТАКИЙ ПАТРОНАТНИЙ ВИХОВАТЕЛЬ❓

Це особа, яка за участю членів своєї сім'ї надає послуги з догляду, виховання і реабілітації дитини у своїй сім'ї.

ХТО МОЖЕ СТАТИ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ❓

✔️особа, яка досягла повноліття;

✔️має добровільного помічника (повнолітній член сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї) або повнолітня особа, яка проживає на спільній житловій площі);

✔️не має власних дітей віком до 4️⃣ років, дітей з інвалідністю, які мають обмеження життєдіяльності;

✔️має відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання і реабілітації дитини у себе вдома;

✔️має бути працевлаштованим лише як патронатний вихователь і не мати підробітку, щоб знаходитися поруч із дитиною постійно;

не є опікуном, піклувальником, прийомним батьком/матір’ю чи батьком/матір’ю-вихователем;

✔️не обмежені у дієздатності та не визнані недієздатними;

✔️не перебувають на обліку сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах та не були позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені.

не перебувають під слідством те не зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;

стосовно яких не було прийнято рішення органу опіки та піклування або суду про відібрання дитини;

ЯК СТАТИ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ❓

1️⃣ Подати заяву про намір стати патронатним вихователем до служби у справах дітей або до центру надання адміністративних послуг за місцем проживання.

2️⃣Пройти разом із з добровільним помічником первинний відбір у службі у справах дітей та отримати направлення на навчання кандидатів в патронатні вихователі.

3️⃣Пройти обов’язкове навчання за програмою підготовки патронатних вихователів спільно з добровільним помічником в обласному центрі соціальних служб.

4️⃣Отримати довідку про проходження навчання та рекомендації про можливість надання послуги патронату над дитиною за результатами проходження повного курсу навчання.

5️⃣Укласти з органом опіки та піклування Договір про умови запровадження організацію функціонування послуги над дитиною, що надаватиметься сім’єю патронатного вихователя.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНО ПОДАТИ❓

🖊️заява про намір стати патронатним вихователем;

🖊️заяви про згоду на влаштування дитини до сім’ї від усіх членів сім’ї, які фактично проживають разом з кандидатом;

🖊️висновки про стан здоров’я кандидата та усіх членів сім’ї, які фактично проживають разом з кандидатом;

🖊️довідки про відсутність судимості або обмежень кандидата та членів сім’ї, які досягли 14- річного віку і проживають разом з ним;

🖊️копії паспорта , свідоцтва про шлюб, документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

ЯКУ ДЕРЖАВНУ ДОПОМОГУ ОТРИМУЄ ПАТРОНАТНИЙ ВИХОВАТЕЛЬ❓

✅державна соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім'ю, у розмірі 2️⃣,5️⃣прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю – 3️⃣,5️⃣прожиткових мінімумів (зараз прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 2563 грн, для дітей від 6 до 18 років – 3196 грн).

✅оплата послуг патронату над дитиною (державне грошове забезпечення) в розмірі - 5️⃣ прожиткових мінімумів для працездатної особи на місяць (зараз прожитковий мінімум для працездатної особи становить 3 028 грн).

✅Сплата єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя.

‼️Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються і виплачуються з дня влаштування дитини в сім'ю патронатного вихователя до дня вибуття з такої сім'ї.

ДЛЯ КОГО ПОТРІБНА ПОСЛУГА ПАТРОНАТНОГО ВИХОВАТЕЛЯ❓

діти, які перебувають у складних життєвих обставинах;

діти, які залишилися без батьківського піклування, в тому числі ті, які перебувають у закладі охорони здоров’я, тимчасово влаштовані в сім’ю громадян, центр соціально-психологічної реабілітації дітей або до закладу інституційного догляду та виховання дітей;

діти, які перебували в інших формах сімейного виховання;

малолітні/неповнолітні вагітні чи малолітні/неповнолітні породіллі з немовлям, які залишилися без батьківського піклування або перебувають у складних життєвих обставинах.

☝🏻До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які виховувалися в одній сім’ї або є рідними братами та сестрами, в тому числі братами та сестрами вже попередньо влаштованих до сім’ї патронатного вихователя дітей.

☝🏻Загальна кількість дітей, влаштованих до сім’ї патронатного вихователя, визначається наявністю умов для проживання, догляду, виховання та реабілітації кожної такої дитини, зазначених у договорі про умови запровадження патронату.

ЯКІ ОБОВ’ЯЗКИ ПАТРОНАТНОГО ВИХОВАТЕЛЯ❓

👉🏻 забезпечувати надання послуг з догляду, виховання і реабілітації дитини в сім'ї патронатного вихователя, піклуватися про її моральний і фізичний стан, нести відповідальність за її життя і здоров'я;

👉🏻створювати належні умови для проживання, навчання, фізичного та духовного розвитку дитини відповідно до її віку, потреб та індивідуальних особливостей;

👉🏻представляти в межах своїх повноважень інтереси дитини у відповідних закладах та організаціях;

👉🏻взаємодіяти з працівниками служби у справах дітей, соціального закладу, вживати заходів, які передбачені індивідуальним планом соціального захисту дитини;

👉🏻співпрацювати з батьками або законними представниками дитини для подолання складних життєвих обставин в межах та у спосіб, визначених органом опіки та піклування.

Сімейний патронат – це послуга, яка має замінити будинки дитини, інтернати, притулки. Вона спрямована перш за все на збереження для дитини можливості зростати у власній сім’ї, дає шанс батькам нормалізувати своє життя та відновити батьківський потенціал. Важливість реформи деінституціалізації інтернатів полягає у створенні умов, за яких потреба в інтернатах чи дитячих будинках зникне. Натомість, перевага буде надаватися сімейним формам виховання та розвитку соціальних послуг у громадах, що діятимуть в інтересах дитини і сприятимуть збереженню сім’ї. Адже кожна дитина потребує любові та гідного майбутнього.

Тому патронатне виховання – не лише соціально важлива, а й затребувана послуга. І таких родин має бути в десятки разів більше👨👩👧👧

#Нацсоцслужба #захистправдитини #діти #соціальнапідтримка #допомогадітям #патронатневиховання


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь