Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Доказово про колінні вузли.

Дата: 26.12.2023 11:18
Кількість переглядів: 126

Фото без описуНа сьогодні у світі існує велика кількість протезних колінних вузлів, які можуть задовольнити різноманітні потреби людей з ампутаціями кінцівок.

Підбір колінного вузла залежить від низки факторів, таких як вік, зріст, фізична форма, рівень ампутації, тощо.

Люди, які втратили кінцівки часто помилково вважають, що найкращим колінним вузлом для них є найдорожчий вузол. Зазвичай це не так.

▪️Одноосьовий (моноцентричний) колінний вузол

Колінні вузли з найпростішим механізмом, легкі, дешеві і тривкі. Часто використовуються для протезування дітей, так як діти швидко ростуть і їхні протези необхідно частіше замінювати.

Ці колінні вузли не мають системи контролю постави (балансу), а отже пацієнт повинен використовувати власні м‘язи, щоб контролювати перенесення ваги. Крім того, такі вузли дозволяють пересуватись лише з певною постійною швидкістю.

Коли ж колінні вузли такого типу поєднуються з гідравлічною або пневматичною системами, то з‘являється можливість змінювати швидкість при ходьбі.

▪️Колінний вузол із замком

Не всі пацієнти здатні ефективно керувати процесом згинання колінного вузла або не мають достатньої довжини кукси для того, щоб безпечно утримувати баланс. В таких випадках пацієнтам пропонується колінний вузол з ручним замком. Коліно замикається у випрямленому положенні під час ходьби і розмикається для згинання під час сидіння. Якщо людина падає, то такий колінний вузол не дозволяє контролювати напрямок падіння. Замкнений колінний вузол також негативно впливає на спосіб ходьби людини. Протезисти зазвичай вдаються до встановлення колінного вузла із замком як до крайньої міри.

▪️Поліцентричний колінний вузол

Такі колінні вузли містять кілька ротаційних осей і є складними за своєю будовою.

Їх можливо налаштувати так, щоб під час початкової фази кроку вони давали більшу стабільність, а перед фазою маху і при перенесенні ваги, легко згинались.

Переважна більшість поліцентричних колінних вузлів поєднуються з гідравлічною або пневматичною системами, а це дозволяє змінювати швидкість при ходьбі.

▪️Пневматичний або гідравлічний колінний вузол

Такі вузли застосовуються у протезах більш активних користувачів. Одноосьові або поліцентричні колінні вузли поєднуються з пневматичною або гідравлічною системами (поршневі системи відповідно з повітрям чи рідиною).

Клапан, який контролює потік повітря чи рідини в циліндрі, відкривається і закривається, таким чином регулюючи згинання та розгинання колінного суглоба. Відповідно, це забезпечує можливість прискорення та сповільнення при ходьбі.

Такі колінні вузли сприяють більш природній ходьбі.

▪️Мікропроцесорний колінний вузол (те що в народі називають біонічним протезом ноги)

До дії одноосьового або поліцентричного механізму додається комп‘ютерна технологія, яка покращує функцію колінного вузла.

Такі вузли дозволяють ефективніше змінювати швидкість при ходьбі. Зазвичай ходьба з мікропроцесорним колінним вузлом є більш природньою.

Варто зауважити, що такі колінні вузли є переважно важчими за інші та містять перезарядний акумулятор.

Більше про переваги та недоліки протезних колінних вузлів з прикладами: http://surl.li/nznxm

#bazaznan_protezhub

Protez Hub

#КомпасВетерана


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь