Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Що таке інсулінорезистентність?

Дата: 28.11.2023 13:37
Кількість переглядів: 67

Фото без описуІнсулінорезистентність – це дедалі гірша відповідь клітин на дію гормону інсуліну.

Така нечутливість до інсуліну стає на заваді належного розподілу глюкози по тканинах. Як наслідок, у прагненні нормалізувати рівень глюкози крові інсуліну виробляється ще більше. Спроможність підшлункової це робити тим часом може погіршуватися.

🔎 Ключовими чинниками розвитку нечутливості до інсуліну найчастіше є комбінація таких чинників:

☛ надлишок калорій в раціоні та як наслідок – набір маси тіла рахунком жирової тканини,

☛ постійно високий рівень глюкози, бо людина постійно щось під’їдає,

☛ накопичення вісцерального жиру (довкола внутрішніх органів),

☛ високий рівень холестерину (зокрема, забагато ліпопротеїнів низької та дуже низької щільності – це показує розгорнутий аналіз на холестерин),

☛ надлишок натрію в раціоні (соління, ковбаси, білий хліб, фастфуд),

☛ брак мікронутрієнтів через незбалансоване харчування (фастфуд, акцент на солодощі, брак городини та інших цільних харчів),

☛ приймання певних ліків (глюкокортикоїди, антиандрогени, деякі антидепресанти, антипсихотичні препарати),

☛ малорухливий спосіб життя.

Наслідками втрати чутливості до інсуліну є високий тиск, порушений баланс жирів і високий рівень сечовини у крові, недоречне запалення (не пов’язане з боротьбою імунної системи зі збудниками хвороб), втрата судинами спроможності адекватно реагувати на зміни кровотоку, та схильність до тромбозів. За 10-15 років інсулінорезистентність може стати цукровим діабетом 2 типу, а ризик інсульту чи інфаркту зростає в рази.

🔎 Першочергові заходи з повернення чутливості до інсуліну – це зміни способу життя, а саме:

☛ Зменшення споживання калорій та маси тіла.

☛ Побудова раціону з цільних свіжих продуктів чи приготованих відварюванням, тушкуванням чи запіканням за температури до 180 °C (за такої температури не утворюються сполуки, що можуть сприяти розвитку діабету).

☛ Виключення продуктів із високим глікемічним індексом (все те, від чого ми швидко відчуваємо ситість, і потім так само швидко – голод, себто солодощі, картопляне пюре, мюслі, білий хліб).

☛ Навантаження м’язів тренуваннями.

☛ Повноцінний сон.

Лікар чи лікарка можуть також призначити медикаменти для нормалізації рівня глюкози та холестерину. Якщо уже є серцево-судинні хвороби чи неалкогольна жирова хвороба печінки, то їх також слід лікувати медикаментозно.

#здоровіші_разом

#діабет_не_цукор


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь