Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Харчування під час реабілітації На що звернути увагу?

Дата: 14.11.2023 10:43
Кількість переглядів: 30

Фото без описуПеренесена травма, хвороба або отримане фізичне ушкодження можуть впливати на нашу харчову поведінку. Варто пам’ятати, що повноцінне та здорове харчування — це одна зі складових процесу реабілітації та одужання.

👨‍⚕ Ми поговорили з гастроентерологом Павлом Колесником про те, на що варто звернути увагу під час реабілітації.

👥 Про особливості проблем з травленням у людей, які реабілітуються

Пацієнти, що проходять реабілітацію, часто не пов’язують гастроентерологічні проблеми з перенесеними травмами. Але це досить часта патологія, наприклад серед людей, які мають ПТСР.

Такі розлади не лікуються стандартними методами або препаратами, адже якщо у людини був психотравмуючий фактор (досвід бомбардування, втрати близьких або майна), не варто дивуватися, що гастроентерологічна патологія не проходить. Причина такої хвороби — недолікована психотравма, і лікувати потрібно в першу чергу саме її.

🩹 А як щодо самолікування? Чи варто призначати самому собі, наприклад, вітаміни?

Пацієнти часто приходять до мене після самолікування, призначають собі медикаменти, а потім дивуються, що вони не допомагають. Інколи це навіть погіршує їхній стан. Часто зловживають ферментними препаратами, фіто-препаратами або препаратами жовчі тощо. А ще люди обожнюють вітаміни. Їм здається, що слабкість, важкість, апатія, яку вони відчувають, пов`язані з нестачею вітамінів, хоча насправді це може бути пов`язано з депресивними або соматоформними розладами.

💊 А що по біологічно активних добавках - БАДах? Сьогодні вони дуже популярні

Чи були випадки, коли бади допомагали у відновленні? Ми ніколи не виключаємо можливості ефекту плацебо. Але, на жаль, плацебо у лікуванні такої складної патології як, наприклад, соматоформний розлад (коли психологічні розлади переходять на тіло) не може допомогти. Це складні розлади, які лікуються тільки конкретними специфічними препаратами. Тому надія на бади — примарна. У моїй практиці я скажу, що якщо до мене звертались — видно, їм не допомогло.

🍽 Якщо людина потребує жорстких обмежень у харчуванні, як можна їй допомогти пом'якшити психологічний вплив такої дієти?

Питання дієт зараз дуже сильно переглянуте, на строгих дієтах ми не тримаємо практично нікого. Навіть важкі післяопераційні пацієнти скоро переходять на загальний харчовий стіл.

Якщо пацієнт має психотравму з гастроентерологічними порушеннями, моя задача — розширювати його дієту. Є певні обмеження щодо смаженого, копченого та алкоголю, решта — нормальний стіл.

👉 Пам’ятайте, що харчування під час реабілітації не повинно бути причиною стресу. Різноманітність продуктів і страв потрібно розширювати, а не звужувати.

Дізнавайтеся більше про реабілітацію на нашому сайті: https://rehabilitation.org.ua/

__________________________

Проєкт «Реабілітація травм війни в Україні» реалізується за підтримки Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні, European Union in Ukraine та Nova Ukraine.

#реабілітація #реабілітаціятравмвійни


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь