Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Вакуумний масаж та його (не)ефективність

Дата: 10.11.2023 10:58
Кількість переглядів: 149

Фото без описуЗізнавайтесь, ходили коли-небудь з круглими червоними cлідами на спині? Ставили банки та були переконані в їхній лікувальній дії? Сьогодні розповімо про ще один міф реабілітації — лікування “медичними” банками або вакуумним масажем.

В Україні досі продовжують “лікувати” банками (або вже більш сучасними “прогресивними” апаратами з тим же принципом дії) від безлічі хвороб та застосовувати їх під час реабілітаційного процесу, а багато хто з пацієнтів з радістю зголошується на такий метод.

🧐 Принцип дії вакуумного масажу простий, він базується на впливі вакууму, який утворюється під банкою або насадкою приладу. Під його впливом нібито підсилюється лімфодренаж і приплив крові до тканин. Прихильники такого методу стверджують, що вакуумний масаж має розсмоктувальну, протизапальну та знеболювальну дію.

❓ Як це почалося?

У 1970-х роках цей вид масажу був придуманий для лікування шрамів після опіків та травм. Сьогодні ж це процедура, яка буцімто знімає набряки, бореться з відкладенням солей, позбавляє зайвих кілограмів та знімає біль і напруження мʼязів.

❓ А є доказова база?

В одному зі своїх досліджень фізичні терапевти Джил Меірте (Jill Meirte) і Пітер Муртгет (Peter Moortgat) перевірили вплив вакуумного масажу на товщину епідермісу та дермального шару. З’ясувалося, що протягом однієї години його товщина й справді змінюється. Втім, вже через дві години ефект від процедури повністю зникає.

В іншій публікації (https://bit.ly/47czTfs), яку можна знайти в Національній бібліотеці США з медицини (National library of medicine), дослідники проаналізували всі дані з PubMed, Web of Science та Google Scholar. Висновок науковців - доказова база щодо ефективності методу дуже слабка, навіть щодо лікування шрамів. Тобто знайти переконливі вимірювані підтвердження, що банки і вакуумний масаж допомагають — не вдалося.

Також були спроби довести ефект вакуумного масажу через реконструкцію та переорієнтацію колагену в тканинах. Втім, ефективність методу не була зафіксована.

👉 Варто пам’ятати, що реабілітація - це комплексний процес, що потребує активного залучення самого пацієнта, і відбуватися він має під контролем мультидисциплінарної команди з реабілітації.

Дізнавайтесь більше інформації на сторінці Міністерство охорони здоров'я України.

🔗 А все про реабілітацію - на нашому сайті: https://rehabilitation.org.ua/

__________________________

Проєкт «Реабілітація травм війни в Україні» реалізується за підтримки Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні, European Union in Ukraine та Nova Ukraine.

#реабілітація #реабілітаціятравмвійни


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь