Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Захист від кору: кому й коли потрібно вакцинуватися?

Дата: 17.10.2023 13:42
Кількість переглядів: 31

Фото без описуДіти, що мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, онкологію чи інші хронічні захворювання, насамперед потребують щеплення, адже ризик зараження кором і розвитку ускладнень після хвороби у них значно вищий.

❓️Коли дитині потрібен негайний захист від кору?

Якщо дитині виповнилося 12 місяців, не зволікайте зі щепленням КПК. Та якщо дитина старша від 1 року, а ви пропустили перше щеплення, негайно надолужте його.

Дитині 6 років - час отримати другу дозу КПК. Якщо дитині 6 та більше років і вона не має жодної дози вакцини проти кору, тоді зробіть два щеплення з інтервалом в 1 місяць.

Також дитина потребує захисту від цієї небезпечної інфекції, якщо ви не пам’ятаєте, чи робили їй щеплення КПК та не маєте документальних підтверджень.

❓️Чи існують протипоказання до вакцинації КПК?

Перелік протипоказань до вакцинації КПК невеликий. Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, а також людям у станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується.

❓️Коли вакцинацію проти кору не роблять?

1. Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38°С.

2. Анафілактичний шок на попередню дозу вакцини чи на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин тощо).

3. Захворювання і стани організму, при яких імунітет після вакцинації може не сформуватися (під час хіміотерапії; при вживанні стероїдів; при СНІДі тощо).

4. Вагітність. Вакцина КПК містить живі віруси, тому щепитися проти кору необхідно ще на етапі планування вагітності.

❓️Як вакцинуватися проти кору при тимчасових протипоказаннях?

Після гострих захворювань щеплення можна робити одразу після одужання. Важливо, щоб батьки не відкладали щеплення КПК надовго, позбавляючи дитину захисту від кору, а також не відкладали щеплення після тимчасових протипоказань на невиправдано тривалий час.

❓️Чи можна робити щеплення проти кору до чи після операції?

Не слід відмовлятися від вакцинації живою вакциною перед хірургічним втручанням: якщо дитина почувається добре, відкладати щеплення КПК немає причин. Так само після операції: не потрібно чекати, наприклад, місяць - щеплення можна робити, щойно дитина почуватиметься добре.

Нагадаємо, що кір - надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору здатен жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Захворювання на кір може мати важкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень - пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідизації та смерті. Специфічного лікування від кору немає.

Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору - вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Центр громадського здоров’я України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь