Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Які ліки ветеран може отримати безоплатно?

Дата: 12.09.2023 11:13
Кількість переглядів: 63

Фото без опису#ПМГдляВетерана2023

Національна служба здоров’я України продовжує серію публікацій для ветеранів про те, як отримати безоплатну медичну допомогу за Програмою медичних гарантій.

Ветерани, як і всі українці, можуть одержати широкий перелік ліків безоплатно. Є чотири шляхи забезпечення пацієнтів медикаментами.

1️⃣ Програма “Доступні ліки”

За цією програмою можна отримати ліки для лікування та профілактики хронічних захворювань – безоплатно або з невеликою доплатою. На сьогодні у програмі 515 препаратів при таких захворюваннях:

✔️серцево-судинних (в т.ч. для профілактики інсультів та інфарктів);

✔️діабету І і ІІ типу, нецукрового діабету;

✔️хронічного обструктивного захворювання легень;

✔️розладів психіки та поведінки, епілепсії;

✔️хвороби Паркінсона.

А також:

✔️знеболювальні для паліативних хворих;

✔️імуносупресанти;

Щоб отримати лікарські засоби за програмою “Доступні ліки”, потрібен електронний рецепт, його вам створить сімейний або лікуючий лікар. Медикаменти можна забрати в аптеках, які мають договір із Національною службою здоров’я, – зазвичай такі заклади позначені спеціальною наліпкою з логотипом НСЗУ. Найпростіший спосіб знайти потрібну аптеку – зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

2️⃣ Централізовані державні закупівлі

Щороку держава виділяє кошти на закупівлю певних лікарських засобів, аби забезпечити пацієнтам своєчасний доступ до необхідних ліків і медичних виробів. Зокрема, це препарати для лікування онкології, серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань, туберкульозу, розладів психіки та поведінки й багато інших. Загалом 24 напрямки. Повний перелік ліків можна подивитися за посиланням: https://cutt.ly/mwht3f5c. Медикаменти закуповує Міністерство охорони здоров’я та постачає до лікарень для стаціонарного та амбулаторного лікування українців.

3️⃣ Ліки з Національного переліку основних лікарських засобів

Також пацієнтам на стаціонарному та амбулаторному лікуванні надаються препарати з Національного переліку основних лікарських засобів – http://surl.li/jxmdk. Сюди входять ліки при серцевій недостатності, проти туберкульозу, гепатитів, Паркінсона, гормони та антигормони, інсуліни, протисудомні тощо. Перевірити, чи входять ліки в Нацперелік, можна за допомогою сервісу “Ліки контроль”: https://likicontrol.com.ua.

Медзаклади зобов’язані закуповувати дані ліки самостійно та покривати ними потреби пацієнтів на 100%. Перевірити наявність ліків можна на інформаційних стендах лікарень – вони зобов’язані щотижня оновлювати їх перелік. Також дану інформацію повинні публікувати на своїх сайтах місцеві органи влади.

Якщо вас змушують купувати ліки, які мають бути в наявності в лікарні, – зверніться зі скаргою на гарячу лінію НСЗУ 16-77.

4️⃣ Місцеві програми забезпечення ліками

Майже кожна громада організовує спеціальну соціальну програму, яка забезпечує місцевих мешканців безоплатними ліками. Їх вартість відшкодовується з бюджетів ОТГ. Найчастіше це препарати для важкохворих та пацієнтів із рідкісними захворюваннями. Щоб отримати медикаменти за даною програмою, варто звернутися до органів місцевого самоврядування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь