Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Вагітність та пологи. Розбираємо міфи

Дата: 05.09.2023 10:16
Кількість переглядів: 35

Фото без опису#РозбиваємоМіфи

Щодо вагітності та пологів побутує кілька міфів. Наприклад, це стосується того, що ❌спостерігати вагітність, а потім і народжувати безоплатно можливо лише згідно з місцем або реєстрації, або проживання. Також існують міфи, що ❌за кожне УЗД та аналізи потрібно платити. Або про - ❌обов’язкові доплати за ускладнені пологи чи реанімаційну палату. Наголошуємо: вся ця інформація не відповідає дійсності.

✅Здоров’я вагітної жінки та її майбутньої дитини завжди було і залишається пріоритетом Програми медичних гарантій. Тому від самого початку вагітності пацієнтці надається цілий спектр безоплатної медичної допомоги. Для цього ведення вагітності в амбулаторних умовах акушером-гінекологом виділене в окремий пакет медичних послуг. Детальніше про це ми розповідали тут http://surl.li/jpnqj

✅Пацієнтка не повинна платити ані за аналізи, ані за УЗД. Безоплатне УЗД матково-плодово-плацентарного комплексу з використанням доплерографії передбачено щонайменше двічі. Також усі необхідні загальноклінічні, біохімічні, імунохімічні лабораторні дослідження, аналізи на інфекції та віруси покриваються Програмою медичних гарантій у тому ж медичному закладі, де пацієнтка спостерігає вагітність.

❗Безоплатне УЗД можна зробити в тому ж медичному закладі, де пацієнтка спостерігає вагітність. Проведення УЗД в іншій лікарні за бажанням пацієнтки не входить до пакету.

Для того, щоб спостерігати вагітність безоплатно, потрібно обрати лікарню, яка має договір з НСЗУ за пакетом “Ведення вагітності в амбулаторних умовах” та звернутись до цього медичного закладу з направленням або без направлення.

Пацієнтка, незалежно від того, чи відноситься вона до категорії внутрішніх переселенців, не має платити благодійні та інші внески при прийомі у пологове відділення. Обирати пологовий будинок можна будь-який. З тих, що має договір з НСЗУ за пакетом “Медична допомога при пологах”. Все необхідне - і ліки, і медичні вироби, і всі необхідні маніпуляції - входять у безоплатний пакет послуг. За кожні пологи лікарні платить держава в особі НСЗУ.

❗Породілля може обирати пологовий будинок, а не лікаря, з яким народжувати. Програма медгарантій покриває пологи з черговою акушерською бригадою.

Програма медичних гарантій покриває і неускладнені, і ускладнені види пологів, і плановий та ургентний кесарів розтин. Якщо новонародженій дитині буде потрібна додаткова медична допомога – інтенсивна терапія та заходи з первинної реанімації та стабілізації стану тощо - батькам не потрібно додатково за це платити. Така допомога також входить у безоплатний перелік. А для складних неонатальних випадків передбачений окремий пакет неонатальної допомоги.

❗Якщо у вас або у ваших лікарнях неправомірно вимагають сплатити вартість операції - залишайте скаргу НСЗУ. Оператор контакт-центру за номером 16-77 розповість, як це зробити.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь