Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

ДИТИНА І СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ. ЩО ВАРТО ЗНАТИ БАТЬКАМ, ЩОБ ЗАХИСТИТИ ДИТИНУ

Дата: 01.06.2023 15:44
Кількість переглядів: 42

Фото без описуНаталя Квят інформує👈

У сучасному цифровому світі соціальні мережі стали частиною повсякденного життя не тільки дорослих, а і дітей. І, оскільки, діти стають дедалі більше освіченими у використанні гаджетів та інтернет-мережі, важливо, щоб батьки виявляли пильність до безпеки, коли діти перебувають в онлайн-просторі, зокрема і в соціальних мережах.

Соціальні мережі за своєю суттю не є чимось негативним чи принижуючим, вони можуть допомогти дітям відчути, що їхні думки та ідеї важливі та цінні.

За допомогою них діти

✔️ підтримують зв’язок одне з одним;

✔️ розвивають свої технічні навички та навички спілкування;

✔️ можуть брати участь у розв’язанні актуальних соціальних питань та виявляти активну життєву позицію;

✔️ створювати соціально важливі програми, проєкти чи продукти тощо.

Однак ми, дорослі, маємо ДОПОМОГТИ дітям орієнтуватися в цифрових межах, оскільки негативні сторони можуть перекреслити всі переваги.

З огляду на це, батьки мають обговорювати з дітьми питання безпеки перебування в соціальних мережах і розвинути цифрові звички, що відповідають їхньому віку.

З ЧОГО ВАРТО РОЗПОЧАТИ ТА ЩО СЛІД ЗРОБИТИ ДО ТОГО, ЯК ДИТИНА ЗАРЕЄСТРУЄТЬСЯ В СОЦІАЛЬНІЙ МЕРЕЖІ⁉️

🟢 Познайомтеся з соціальними мережами.

👉🏻 З’ясуйте, які додатки та соціальні мережі цікавлять вашу дитину. Подивіться огляди програм, чому ними користуються, які вікові обмеження для реєстрації профілю існують, які правила безпеки та конфіденційності надає мережа, та що зазначено дрібним шрифтом.

🟢 Зверніть увагу на вік.

👉🏻 Кожна соціальна мережа визначає мінімальний вік, необхідний для реєстрації. Більшість з них вимагають, щоб користувачі мали вік від 13 років для створення облікового запису без дозволу батьків.

Але бувають випадки, коли дітям це легко обійти, вказавши неправдиву інформацію про себе. ☝🏻 Поясніть, чому встановлена вікова межа, та які ризики і небезпеки можуть очікувати на користувачів.

🟢 Ведіть розмови про соціальні мережі.

👉🏻 Розмови про соціальні мережі мають бути настільки ж звичними, як і розмови про погоду, тварин, домашні обов’язки чи щось, що ви дивилися по телевізору, оскільки мережі є важливою і звичною частиною життя.

🟢 Подавайте приклад.

👉🏻 Поговоріть зі своєю дитиною про власний досвід використання соціальних мереж.

Покажіть їм ті, які вам подобаються, і поясніть, чому ви їх обрали.

Ви також можете говорити про власні менш позитивні враження від соціальних мереж.

Це допоможе дітям зрозуміти та візуалізувати відповідальне використання соціальних мереж.

🟢 Будьте відкритими та готовими до розмови з дитиною у будь-який час.

👉🏻 Говоріть відверто про використання соціальних мереж і повідомте дитині, що вона може поговорити з вами про що завгодно.

Скажіть, що їй не будуть дорікати за те, що вона чесно ставиться до своїх почуттів або ділиться деталями свого життя в онлайні, проте повідомте їй ключові правила безпеки.

🟢 Розкажіть про особисту інформацію.

👉🏻 Допоможіть своїй дитині зрозуміти, що означає особиста інформація, щоб вона могла усвідомити, чому її важливо захищати, і чому дитина повинна бути обережною, обмінюючись своїми фотографіями чи інформацією в соціальних мережах (все, що в мережі – це назавжди: є ймовірність, що хтось зробить скріншот і поділиться ним, а видалені речі можна відновити).

🟢 Визначте кордони (правила та межі).

👉🏻 Разом зі своєю дитиною обговоріть та погодьте правила щодо того, що вона робить у мережі, та як довго.

До прикладу, ви можете встановити таймери та обмеження часу використання соціальних мереж або пристроїв.

Ви також можете налаштувати батьківський контроль, щоб обмежити доступ дитини до шкідливого та невідповідного вмісту.

Якщо ви встановите правила, вам доведеться їх також дотримуватися.

☝🏻 Навчити дітей користуватися соціальними мережами схоже на те, як навчити їх переходити дорогу: спочатку ви дбаєте, щоб вони тримали вас за руку, але згодом дітям слід буде навчитися перевіряти дорожній рух, оцінювати ризик і залишатися в безпеці самостійно.

Тема безпеки соціальних мереж для дітей може бути важкою та хвилюючою. Але за умови належних обговорень та відповідних віку меж батьки можуть виховати дітей, які розуміють наслідки своїх звичок у соціальних мережах, збільшуючи шанси безпечного використання.

Якщо ви дізналися, що ваша дитини вже користується соціальними мережами, то що варто зробити⁉️

👉🏻 У такій ситуації слід обговорити те, що дозволено, а що ні, та які ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЮ МЕРЕЖЕЮ ДОПОМОЖУТЬ ПОЧУВАТИСЯ В БЕЗПЕЦІ.

1️⃣ Створити надійний та чіткий пароль.

👉🏻 Навчіть свою дитину створювати надійні та чіткі паролі під час кожної реєстрації, використовуючи букви, цифри та інші символи.

Однією корисною підказкою щодо пароля є використання початкових літер віршованого рядка чи дитячої рими. До прикладу, “Мені тринадцятий минало, я пас ягнята за селом, чи то так сонечко сіяло, чи так мені чого було?”, беремо першу букву кожного слова, записуємо їх латиницею: M13mJpjzs4SsMb? – тут є і великі літери і цифри, і символи. Такі паролі надійні.

Крім того, нагадуйте своїй дитині, що паролі призначені для їхнього захисту, що для кожної мережі вони мають бути різними, і що ними не можна ділитися з іншими.

2️⃣ Налаштувати приватність.

👉🏻 Без належних налаштувань конфіденційності мільйони людей мають доступ до будь-яких фотографій та інформації, яку публікує ваша дитина. Використовуйте всі можливі налаштування конфіденційності облікового запису. Дописи мають бачити лише знайомі люди, яким дитина довіряє.

Може бути корисним пройти разом з дитиною налаштування конфіденційності в обліковому записі соціальних мереж, щоб переконатися, що ви і вона розумієте кожен параметр.

Сайти соціальних мереж постійно додають налаштування безпеки, щоб забезпечити максимальний захист, але часто користувач повинен оновлювати їх вручну, тому регулярно перевіряйте налаштування профілю конфіденційності вашої дитини.

3️⃣ Перевіряти інформацію у профілі.

👉🏻 Поговоріть зі своєю дитиною про інформацію, яку вона хоче залишити, та запропонуйте зберігати її профіль у соціальних мережах приватно, щоб лише друзі могли бачити те, що вона публікує.

Порадьте не розголошувати особисту інформацію та запропонуйте, якщо дитина хоче нею поділитися з другом/подругою, краще це зробити особисто.

4️⃣ Подумати двічі перед розміщенням.

👉🏻 Нагадуйте своїй дитині, що після розміщення фотографій, відео та коментарів у мережі майже неможливо повністю їх стерти, адже вся розміщена інформація залишає цифровий слід (це все те, що знає інтернет про людину).

5️⃣ Блокувати речі, які є неприємними.

👉🏻 У всіх соціальних мережах є можливість повідомляти про зловживання або вміст/інформацію, що погрожує. Поясніть це своїй дитині та покажіть, як це можна знайти і зробити.

Скажіть, що у разі, коли дитина сумнівається, вона завжди може прийти до вас, і ви разом вирішите, чи повідомляти про це, та як заблокувати доступ для цієї людини.

6️⃣ Приймати до “друзів” людей, яких знаєш.

👉🏻 Важливо, щоб дитина розуміла, що люди в інтернеті не завжди є тими, хто вони є насправді, та не соромитися блокувати тих, хто викликає занепокоєння. Незважаючи на те, що спілкуватися з новими людьми чудово, розкажіть дитині, що варто приймати запити “додати у друзі” лише від тих, кого дитина знає у реальному світі.

Якщо дитина почала спілкуватися з новими людьми в соціальній мережі, вона ніколи не повинна погоджуватися на зустрічі в режимі офлайн.

Запити друзів від незнайомців насправді можуть містити чимало небезпек: це можуть робити, щоб переслідувати людей або красти їхню інформацію, щоб заподіяти шкоду (до прикладу, надсилання спам-повідомлень або створення фейкових профілів кіберзалякування).

7️⃣ Вимикати відмітки.

👉🏻 Гарною ідеєю є вимкнути служби локації в облікових записах соціальних мереж під час розміщення коментарів або обміну фотографіями/відео.

Хоча інформування інших, де ви зараз перебуваєте, може здатися крутим, але ризик перевищує винагороду.

8️⃣ Домовитися про правила.

👉🏻 Встановлення правил і рекомендацій користування мережею чи перебування в соціальних мережах з самого початку – це чудовий спосіб прищепити позитивні звички вашій дитині.

Занадто жорсткі правила можуть призвести до того, що дитина активно і таємно намагатиметься їх порушити.

Спробуйте скласти правила, які дозволять дитині самостійно ухвалювати правильні рішення та обговоріть кожне з них.

9️⃣ Вести відкритий діалог.

👉🏻 Батьки не можуть відстежувати діяльність дитини у соціальних мережах цілодобово та без вихідних.

Тому, найкращий спосіб захистити свою дитину – це запевнити її, що вона отримає від вас підтримку, якщо побачить щось, що її турбує. Попросіть дитину Повідомляти, коли вона отримує повідомлення або запрошення від незнайомця, поговоріть про наслідки зловживання соціальними мережами та домовтеся, що, якщо хтось дражнить або переслідує в соціальній мережі – слід обов’язково про це сказати.

1️⃣0️⃣ Дбати про репутацію онлайн. 👉🏻 Розкажіть дитині що від того, як вона себе поводить і що пише в соціальній мережі, залежитиме те, як її сприйматимуть.

До прикладу, негативні коментарі викликають лише негатив у відповідь, тим самим створюючи замкнене коло, тому краще нести позитив та бути чемними.

Також навчальні заклади та, навіть, Дитина і соціальні мережі: що варто знати батькам, щоб захистити дитину деякі роботодавці часто переглядають сайти соціальних мереж під час дослідження кандидатів, тому не варто розміщувати те, що потенційно може викликати сором чи завдати шкоди.

Батькам також варто бути обачними, коли ведете блоги, публікуєте дописи, фото та відео про своїх дітей у соціальних мережах.

Фотографія оголеного немовляти або засмученого виразу обличчя дитини можуть виглядати зворушливо зараз, та чи не спричинить це цькувань дитини, коли вона підросте?

Чи не може інформація, яку ви радо поширюєте, допомогти незнайомцям, що хотіли б ідентифікувати та знайти вашу дитину?

Інформація, яку залишаємо в мережі, створює цифровий слід, тому варто прогнозувати, який вплив цей слід матиме у майбутньому для дитини.

‼️ Пам’ятайте☝🏻

📍Коли публікуєте дописи про свою дитину, переконайтеся, що вони не осоромлять її у майбутньому.

📍Не публікуйте того, що дитина сказала вам “по секрету”.

📍Думайте, перш ніж публікувати що-небудь. Якщо ви напишете щось негідне або безвідповідальне, то якоїдумки буде про вас ваша дитина? Який урок вона засвоїть?

Діти повинні бачити приклад відповідального ставлення до технологій, бо здатні вчитися також того, що батьки роблять насправді. У кожної соціальної мережі є небезпеки.

Саме дорослий своїм особистим прикладом і в спільній діяльності може показати дитині, що робити з соціальною мережею: “зависати” в ній або використовувати як інструмент для більш цікавих завдань.

Щоб дитина відчувала усі переваги соціальних мереж, батькам варто надати необхідні знання та навички, щоб максимально убезпечити перебування в онлайн-середовищ.

#Нацсоцслужба #Захистправдітей


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь