Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОВЕРНЕННЯ ВИПЛАТИ ДЕЯКИХ ВИДІВ ДЕРЖАВНОЇ ДОПОМОГИ. ЩО МОЖЕ СТАТИ ПІДСТАВОЮ?

Дата: 25.05.2023 12:57
Кількість переглядів: 52

Фото без описуНаталя Квят інформує 👈

Виплачену соціальну підтримку інколи доводиться повертати😕

Для уникнення таких випадків одержувачі державної допомоги зобов'язані ☝️ повідомляти органи, що призначають і здійснюють виплату державної допомоги, про зміну всіх обставин, що впливають на її право та виплату.

❓При яких обставинах припиняється та підлягає поверненню державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям або допомога на дітей одиноким матерям – розповідаємо.

КОЛИ ВИПЛАТА ПРИЗНАЧЕНИХ ДОПОМОГ ПРИПИНЯЄТЬСЯ ⁉️

⭕️ якщо одержувачем допомоги подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права та на визначення її розміру;

⭕️ встановлено фактичну зайнятість особи, що приносить дохід (винагороду), без оформлення, реєстрації в установленому в установленому законодавством порядку.

У такому разі на наступний строк державну соціальну допомогу може бути призначено не раніше ніж через шість місяців починаючи з першого числа місяця, в якому виявлено порушення.

⭕️ у разі переїзду сім’ї до іншої місцевості або настання обставин, що унеможливлюють виплату державної соціальної допомоги (зокрема, смерть одинокої особи);

⭕️ якщо реєстрацію особи, яка включена до складу сім’ї, як безробітної припинено (припиняється за інформацією з центру зайнятості);

⭕️ у разі виявлення, що непрацююча працездатна особа фактично не здійснювала догляд за особою, яка досягла 80-річного віку, або не надавала соціальних послуг з догляду відповідно до законодавства у зв’язку з перебуванням за кордоном сукупно більше ніж 60 днів протягом періоду отримання державної соціальної допомоги;

⭕️ якщо діти, які навчаються у закладах загальної середньої освіти та входять до складу малозабезпеченої сім’ї, відсутні на навчальних заняттях з невідомих або без поважних причин протягом десяти навчальних днів підряд ( за інформацією служби у справах дітей);

⭕️ за заявою отримувача допомоги.

ДО ВІДОМА

💬 Особи, які перебувають за кордоном, можуть дистанційно відмовитися від отримання різних видів соціальної допомоги надіславши заяву про відмову від соціальної допомоги електронною поштою або засобами поштового зв’язку на адресу органу соціального захисту, який здійснює нарахування та виплату соціальної підтримки.

💬 У разі, коли орган соціального захисту перебуває на окупованій території або на якій ведуться бойові дії та не має можливості здійснювати свої повноваження, заяву можна надіслати до структурного підрозділу соціального захисту населення обласної військової адміністрації.

ЯКІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПРИПИНЕННЯ/ЗУПИНЕННЯ ВИПЛАТИ ДОПОМОГИ НА ДІТЕЙ ОДИНОКИМ МАТЕРЯМ (БАТЬКАМ)⁉️

Виплата допомоги на дітей одиноким матерям (батькам) ПРИПИНЯЄТЬСЯ у разі:

⭕️ позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

⭕️ позбавлення волі отримувача допомоги за вироком суду;

⭕️ скасування рішення про усиновлення дитини або визнання його недійсним;

⭕️ реєстрації дитиною шлюбу до досягнення нею 18-річного віку;

⭕️ надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності у випадках, передбачених законом;

⭕️ смерті дитини або смерті отримувача допомоги.

Виплата допомоги на дітей одиноким матерям (батькам) ЗУПИНЯЄТЬСЯ у разі:

⭕️ тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;

⭕️ відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

⭕️ тимчасового працевлаштування дитини.

ЯКИЙ МЕХАНІЗМ ПОВЕРНЕННЯ НАДМІРНО ВИПЛАЧЕНИХ КОШТІВ ⁉️

Суми державної допомоги, виплачені надміру внаслідок зловживань/недостовірно наданої інформації з боку громадян, підлягають поверненню.

Якщо органом соціального захисту населення отримано інформацію про обставини, що вплинули на встановлення права на призначення державної соціальної допомоги та визначення її розміру, внаслідок чого надміру виплачено кошти, органи соціального захисту населення:

🔰 визначають обсяг надміру виплачених коштів та встановлюють строки їх повернення залежно від матеріального стану малозабезпеченої сім’ї;

🔰 повідомляють отримувача про обсяг надміру виплачених коштів та строки їх повернення.

Суми надміру виплаченої державної соціальної допомоги повертаються:

🔰 отримувачем державної соціальної допомоги самостійно;

🔰 за згодою отримувача державної соціальної допомоги у повному обсязі за рахунок її наступних виплат;

🔰 за рішенням органу соціального захисту населення за рахунок суми наступних виплат державної соціальної допомоги у розмірі, що не перевищує 20 відсотків щомісячної суми призначеної допомоги.

🔰 в судовому порядку у разі неможливості отримувачем добровільного повернення або утримання органом соціального захзисту населення надміру виплачених сум державної соціальної допомоги.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ 🔔

При оформлені будь-якого виду державної соціальної допомоги, під час заповнення заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, ви своїм підписом засвідчує що усвідомлено надаєте відомості про доходи та майно, що впливають або можуть вплинути на прийняте рішення щодо призначення/перерахунку соціальної допомоги/компенсації, та даєте згоду на їх перевірку згідно із законодавством України.

Також, ви засвідчуєте своїм підписом, що поінформовані про те, що в разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання соціальної допомоги / компенсації, ви зобов’язані повідомити про це орган соціального захисту населення.

#Нацсоцслужба


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь