Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії.

Дата: 22.05.2023 11:38
Кількість переглядів: 61

Фото без опису#ПМГ_2023_new

Контрольований прийом ЗПТ блокує потяг до нелегальних опіоїдів. Також терапія дозволяє зменшити ризик інфікування такими інфекціями як ВІЛ та гепатит через ін’єкційне вживання наркотиків. Тому Програма медичних гарантій покриває лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів. Для цього у Програмі медичних гарантій є спеціальний пакет послуг.

✅До безоплатних медичних послуг, які медзаклади в рамках пакету “Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії” мають надавати пацієнтам, входять:

1⃣Організація лікування таких пацієнтів препаратами ЗПТ відповідно до галузевих стандартів.

2⃣Складання плану лікування та видача препаратів ЗПТ.

3⃣Моніторинг лікування, який передбачає 📌контроль своєчасного відвідування лікарні, 📌відслідковування побічних реакцій та ефективності препаратів ЗПТ, 📌врахування особливостей взаємодії препаратів ЗПТ з іншими ліками, 📌аналіз сечі на перевірку наявності в організмі пацієнта інших наркотичних засобів ніж ті, що призначені лікарем.

4⃣Скринінг психічних розладів, туберкульозу, ВІЛ і вірусних гепатитів. У разі підозри - направлення пацієнтів до відповідних фахівців чи у відповідну лікарню ля подальшої діагностики та лікування.

5⃣ Інформування пацієнтів щодо можливості отримання соціальних та психологічних послуг, визначення потреб у таких послугах та скерування до місць їх надання.

Повний перелік послуг опублікуваний на сайті НСЗУ https://bit.ly/40rJvix п.6.

❗Згідно з умовами договору з НСЗУ, лікар має визначити прихильність пацієнта до призначеного лікування. А під час лікування медпрацівники мають дотримуватися толерантного ставлення до пацієнтів, уникати їх дискримінації чи стигматизації, а також забезпечувати конфіденційність медичних даних.

🏥Договір за цим пакетом з НСЗУ уклали понад 200 лікарень. Знайти ці заклади можна на дашборді https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts Або ж зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

❓ Чи можна за препаратами ЗПТ звернутись в лікарню без направлення ❓

❌Ні. Щоб отримувати препарати ЗПТ безоплатно, пацієнт повинен мати встановлений діагноз F11 «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів», а також направлення лікуючого лікаря. Такий діагноз встановлює психіатр або нарколог, ці лікарі і мають видати направлення.

❓ Що таке препарати ЗПТ❓

Замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) - це програма медикаментозного лікування людей із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів. ЗПТ дозволяє нормалізувати роботу головного мозку. Пацієнти, після проходження терапії, можуть покращити якість свого життя та мінімізувати ризики для здоровʼя. Програма ЗПТ має науково доведену ефективність та визнана у світі найбільш економічно ефективним методом лікування осіб із психічними та поведінковими розладами через вживання опіоїдів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь