Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Патронат – швидка сімейна допомога дітям у кризових ситуаціях

Дата: 10.05.2023 15:35
Кількість переглядів: 53

Фото без описуПатронат – швидка сімейна допомога дітям у кризових ситуаціях

З метою забезпечення захисту прав дітей, які через складні життєві обставини тимчасово не можуть проживати разом з батьками чи законними представниками, надання їм послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дітей, постановою Кабінету Міністрів «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною» від 20 серпня 2021 року №893 затверджено порядок утворення патронатних сімей.

Патронат над дитиною згідно із статтею 252 Сімейного кодексу України це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Сімейний патронат допомагає дітям, які:

– втратили батьків;

– зазнали наслідків батьківської недбалості або жорстокого поводження і ризикують наразитись на це в подальшому;

– чиї батьки чи особи, що їх замінюють, не здійснюють своїх батьківських обов’язків;

– чиї матері відмовились від них одразу після народження.

Держава влаштовує таких дітей на тимчасове проживання та виховання у професійні сім’ї патронатних вихователів терміном не більше трьох місяців. Оплата послуг за здійснення патронату над дитиною здійснюється шляхом щомісячних виплат грошового забезпечення патронатним вихователям.

- патронатний вихователь – це особа, яка за участі інших членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

- помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї.

- сім’я патронатного вихователя – сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі, мають вищу освіту у галузі соціальної роботи, освіти, охорони здоров’я, соціальних та поведінкових наук та досвід виховання дітей у сім’ї (окрім осіб, зазначених у статті 212 Сімейного Кодексу України).

Відповідно до ситуації у кожному конкретному випадку дитина, що перебувала під патронатом може:

- повертатися до біологічної сім’ї (у разі подолання чи мінімізації в ній наслідків складних життєвих обставин);

- влаштовуватися на постійне перебування до інших форм сімейного виховання (усиновлення, сім’я опікуна чи прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу).

Особа, яка виявила бажання стати кандидатом у патронатні вихователі, подає до служби у справах дітей за місцем свого фактичного місця проживання такі документи:

1) заяву про намір стати патронатним вихователем;

2) заяву про згоду на влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя від усіх членів сім’ї, а також осіб, які фактично проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі, в тому числі біологічних дітей, якщо вони досягли такого віку та розвитку, що можуть її висловити;

3) висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі, добровільного помічника та осіб, які фактично проживають разом з ним, складені за формою згідно з додатками 4 і 5 до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866 “Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини” (Офіційний вісник України, 2008 р., № 76, ст. 2561);

4) довідки про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством, кандидата у патронатні вихователі та членів сім’ї, які досягли 14-річного віку і проживають разом з ним;

5) копії таких документів:

- паспортів кандидата у патронатні вихователі та добровільного помічника або за технічної можливості електронні копії паспорта громадянина України у вигляді відображення в електронній формі інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, а також інформації про місце проживання (за наявності), що подаються засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі - Портал Дія);

- паспорта іноземця або посвідки на постійне проживання, що посвідчує особу без громадянства; або електронну копію одного з передбачених Податковим кодексом України документів з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків, що за технічної можливості подається засобами Порталу Дія (крім іноземців та осіб без громадянства);

- свідоцтва про шлюб або інший документ, що підтверджує родинні стосунки або сімейні відносини кандидата у патронатні вихователі та добровільного помічника;

- документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Строк дії документів, зазначених у підпунктах 2-4 та абзаці четвертому підпункту 5 цього пункту, на момент створення сім’ї патронатного вихователя не повинен перевищувати дванадцяти місяців з дати їх видачі.

Станом на 8 травня 2023 року на території Вінницького району функціонує 3 патронатні сім'ї, у яких виховується 10 дітей, а саме: у Вінницькій міській територіальній громаді у патронатну сім'ю влаштовано 2 дітей, 1 патронатна сім'я у Погребищенській міській територіальній громаді виховує 4 дітей, у Лука-Мелешківській сільській територіальній громаді перемістилася патронатна сім'я із зони бойових дій, в якій виховується 3 дітей.

Питання створення та розвитку патронатних сімей, стан утримання дітей, влаштованих на тимчасове перебування у патронатні сім'ї, знаходиться на постійному контролі служби у справах дітей Вінницької районної військової адміністрації.

У разі виникнення питань стосовно створення патронатної сім'ї – звертайтеся до служби у справах дітей територіальної громади за місцем проживання, або до служби у справах дітей Вінницької районної військової адміністрації, яка знаходиться за адресою: вул. Хмельницьке шосе, 17, м. Вінниця, тел. 66-24-77


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь