Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Що варто знати про стрес та як мінімізувати його наслідки. Роз’яснення НСЗУ 15.05.23.

Дата: 17.04.2023 10:36
Кількість переглядів: 68

Фото без опису#CімейнийЛікар #ПсихологічнаПідтримка

Що варто знати про стрес та як мінімізувати його наслідки. Роз’яснення НСЗУ 15.05.23.

16 квітня - День обізнаності про стрес. У цьому роз’ясненні розповідаємо, як розпізнати стрес та знизити його наслідки для ментального здоров’я.

Стрес є реакцією організму людини на стресогенні чинники, які потенційно загрожують фізичному та психічному здоров’ю.В час повномасштабної війни для багатьох людей стрес може виявитися занадто сильним і негативно вплинути на життя. Так, надважкий або тривалий стрес може вплинути на здатність справлятися із повсякденними викликами.

Надважкий або тривалий стрес спричиняється такими потужними стресовими чинниками, як війна, епідемія, фізичне чи сексуальне насильство, вимушене переміщення; великі втрати. На жаль, з такими викликами довелося зіткнутися багатьом українцями за останній рік.

Такі важкі події в житті викликають велику кількість емоцій, що в свою чергу впливає на фізіологічні процеси в тілі людини.

Під час стресу в організмі людини можуть виникнути такі зміни:

- пришвидшення серцебиття та частоти дихання,

- гіперглікемія,

- уповільнення або повна зупинка травлення,

- звуження кровоносних судин у багатьох частинах тіла,

- розширення кровоносних судин у м'язах,

- зупинка слиновиділення та вироблення сліз,

- розширення зіниць, тремор,

- підвищене потовиділення.

Тривалий стрес призводить до порушення функціонування органів та систем. Наприклад, порушення перистальтики, спазму судин, підвищення больової чутливості. Надважкий або тривалий стрес може спричинити психічні та неврологічні розлади.

Якщо ви спостерігаєте у себе такі симптоми тривалий час, важливо вчасно звернутися по допомогу. Часто люди з легкими формами психічних розладів потребують не фармакологічних, а психосоціальних втручань. Або іншими словами - психологічної підтримки. Саме таку підтримку україні можуть отримати у сімейного лікаря.

В межах своєї компетенції лікар первинної ланки огляне пацієнта та складе план лікування, або ж направить на консультацію до лікаря-спеціаліста.

Щоб знайти медзаклад первинної ланки, де можна отримати психологічну допомогу, зателефонуйте в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. Також можна користуватися дешбордом з укладеними договорами на сайті НСЗУ. У полі група послуг оберіть пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги” http://surl.li/ecmlw

За матеріалами курсу Академії НСЗУ курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь