Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Порядок дій у разі не виплати орендної плати

Дата: 09.02.2023 11:29
Кількість переглядів: 40

Фото без описуНепоодинокими є випадки коли орендарі не виплачують в строк орендну плату в грошовій або в натуральній формі це зерно, цукор, крупи, тощо, або ж остання має неналежну якість.

Постає питання як орендаря, по-перше, стимулювати до уникнення порушень взятих на себе обов’язків, по-друге, отримати для себе певну компенсацію за таке порушення.

📥На етапі укладення договору радимо передбачити штрафні санкції для орендаря. Найбільш поширеними та простими, з точки зору визначення та застосування, є неустойка, яка згідно цивільного законодавства має два види: штраф та пеню. Також законом передбачено сплату боржником трьох відсотків річних якщо більший розмір не передбачено в договорі та індексу інфляції. При цьому, варто мати на увазі, що пеня та відсотки можуть бути застосовані лише у разі невиконання орендарем обов’язку зі сплати грошових коштів.�Якщо орендна плата визначена у натуральній формі, то слід застосовувати штраф, який може бути виражений у грошовому еквіваленті або в тій же натуральній формі. Наприклад, у договорі можна передбачити, що невидача орендарю у встановлений строк зерна, чи іншого майна передбаченого як орендна плата, або ж видача такого майна в неналежній кількості або якості має наслідком застосування до орендаря штрафу у розмірі 1000 гривень або 50 кг цукру за кожен випадок порушення. Також сплата штрафних санкцій здійснюється додатково та не звільняє від обов’язку сплатити орендну плату у визначеній договором формі.

🖋Якщо ж орендар не виконує свої зобов’язання за договором оренди земельної частки (паю), ви вправі звернутися до суду за захистом свого порушеного права.

Однак, перш ніж звертатися до суду, варто використати усі засоби досудового врегулювання спору, а саме: звернутися у письмовій формі до орендаря із вимогою погасити заборгованість. Якщо орендар відмовляється виконати своє зобов’язання, то у вас немає іншої можливості захистити свої права інакше, як через звернення до суду із позовом.�При зверненні до суду вам потрібно буде оплатити судовий збір в розмірі 1 % від ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня поточного року. Ціна позову – це розмір визначеної вами заборгованості по орендній платі разом зі штрафними санкціями. Розмір же мінімальної заробітної плати визначається щороку на підставі закону України про бюджет на поточний рік.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь