Рекомендації, як вберегтись від інфекційних захворювань, що передаються через воду.
У департаменті охорони здоров’я Вінницької міської ради нагадують, що споживання води з відкритих водойм і річок може бути потенційно небезпечним, оскільки велика кількість бактерій, які спричиняють захворювання, тривалий час живуть та розмножуються у воді.
Вінничанам надають рекомендації, як вберегтись від інфекційних захворювань, що передаються через воду.
Потрібно одразу наголосити, що вода не повинна бути забарвленою. Слід подивитись на воду в білому або прозорому посуді на білому фоні. Також слід набрати половину або третину об’єму пляшки та інтенсивно її потрусити. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання.
Також варто перевірити запах води. Якщо є хімічний, бензиновий, трупний або інший неприємний/підозрілий запах, то воду заборонено використовувати для пиття та готування їжі.
Правила профілактики інфекційних захворювань, які передаються через воду:
Слід пити тільки кип’ячену або продезінфіковану питну воду;
Варто часто мити руки безпечною водою з милом, після відвідування туалету, перед і під час приготування та прийому їжі;
Для приготування їжі слід використовувати кип’ячену або бутильовану воду;
Потрібно ретельно готувати та безпечно зберігати їжу;
Воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей;
Не варто вживати лід, якщо немає впевненості у тому, що він зроблений з безпечної води.
«Якщо з’являються ознаки інфекційних захворювань – підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, та інші симптоми слід одразу йти до лікаря та не займатись самолікуванням», – каже директор Департамент охорони здоров'я Вінницької міської ради Олександр Шиш.