Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Чутки про експорт Україною електроенергії – брехня

Дата: 15.12.2022 13:18
Кількість переглядів: 51

Фото без описуПропагандисти та колаборанти поширюють фейк про те, що українська влада продає Молдові, Румунії та іншим країнам електроенергію, ігноруючи потреби самих українців.

Удар по енергетичній інфраструктурі України спричинив відключення світла в Молдові. З цього можна зробити висновок, що київський режим заробляв на продажі електрики Кишиневу, тоді як українці сиділи в темряві, – йдеться на одному з пропагандистських сайтів.

Насправді, як зазначили журналісти фактчекінгового проєкту StopFake, відключення в Молдові відбулися через те, що молдовська та українська енергосистеми взаємопов’язані.

Втім, відключення у Молдові – не єдиний «аргумент», яким користуються фейкомети. Роздмухати недовіру українців до влади вони намагаються навіть за допомогою блогерів-антивакцинаторів і ворожок.

Ще один приклад маніпуляції – використання даних з європейського сайту моніторингу функціонування єдиної електромережі ЄС.

Ми не експортуємо електроенергію. Деякі можуть показати скріншоти із сайту ENTSO-E, на яких видно, що експорт є. Пояснюю. На сайті entsoe.eu є дашборд із вкладкою Scheduled Commercial Exchanges, тобто комерційні постачання. Там Україна нічого не має ні на імпорт, ні на експорт, – пояснив директор української компанії ЯСНО Коваленко.

Україна припинила (https://t.me/spravdi/20711) експорт електроенергії 11 жовтня, про що повідомило Міненергетики, через необхідність стабілізувати власну енергосистему, що постраждала від ракетних обстрілів рф.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь