Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників.

Дата: 28.10.2022 14:53
Кількість переглядів: 61

Фото без опису28 жовтня в Україні щорічно відзначається день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України. 

Битва за визволення України тривала 680 діб. Саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від нацизму. У ході вигнання нацистських окупантів з України силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн осіб, протягом січня 1943 - жовтня 1944 було проведено низку наступальних операцій.

28 жовтня 1944 року останні окуповані гітлерівцями території України були визволені.

Вигнання нацистів з українських територій стало можливим завдяки масовій участі українців у лавах як Червоної армії, так і партизанських загонах і структурах українського визвольного руху (ОУН та УПА).

Визволення означає здобуття волі, але в 1944 році цього не трапилося. Визволення України відбулося тільки 24 серпня 1991 року з розвалом Радянського Союзу. Українці продовжували зазнавати втрат і після закінчення війни - масові репресії продовжувалися аж до смерті Сталіна. На Західній Україні під час придушення національного руху, за різними даними, було вбито 150 тисяч осіб, заарештовано 130 тисяч і депортовано понад 200 тисяч.

За мир українці сплатили надзвичайно високу і страшну ціну - близько 10 мільйонів життів наших земляків. Сьогодні ми знову переживаємо страшну кровопролитну війну, знову боремося з агресором за своє право на існування як окремий народ, що має власну незалежну державу. Як і 80 років тому, український народ став на оборону рідної землі.

Вигнання нацистських окупантів з України стало можливим завдяки об’єднанню зусиль всієї антигітлерівської коаліції. І нині проти новітньої імперії зла об’єдналися весь наш народ та цивілізований світ.

Досвід боротьби з нацизмом учить, що війна в кінцевому підсумку закінчується в столиці агресора. Адже боріння за свободу проти окупанта є обов’язком кожного представника народу, над яким нависла загроза поневолення.

В цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій нацистських окупантів.

Ми пам’ятаємо усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів, а сьогодні від рашистів.

Пам’ятаємо подвиги наших предків та наближаємо нашу Перемогу!

Слава кожному, хто бореться проти поневолювачів!

Вічна пам’ять усім полеглим, які ціною власного життя виборювали мир та спокій на українській землі.

Пам’ятаємо та дякуємо!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь