Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Перша допомога – ряд дій та заходів, які необхідно вжити впродовж перших хвилин після настання екстреної події до прибуття бригади екстреної медичної допомоги.

Дата: 24.10.2022 10:22
Кількість переглядів: 81

Фото без описуМетою цих заходів є базова підтримка життя: забезпечення прохідності дихальних шляхів (в тому числі при механічній асфіксії, шляхом вдавлення), зупинка критичної кровотечі, підтримка дихання та кровообігу без використання спеціального обладнання, крім засобів особистого захисту.

Алгоритм надання допомоги:

?Пріоритет – власна безпека. Допомогу потерпілому потрібно надавати лише тоді, коли для цього створенні безпечні умови.

?За можливості потрібно перемістити потерпілого у безпечне місце.

?Потрібно оцінити, в якому стані знаходиться потерпілий. Перш за все потрібно звернути увагу чи знаходиться потерпілий у свідомості та чи присутнє у нього дихання. Нормальне дихання – це не менше 2-3 видихів за 10 секунд. Якщо постраждалий у свідомості, то нагальної необхідності перевіряти пульс та дихання одразу немає. Щоб визначити чи знаходиться потерпілий у свідомості, можна звернутись до людини із запитанням. Ні в якому разі не можна натискати на частини тіла пораненого для того, щоб визначити його стан.

?Одразу ж потрібно викликати бригаду швидкої медичної допомоги за номером «103». Якщо є така необхідність, також потрібно викликати інші екстрені служби (ДСНС та поліцію).

?При критичній кровотечі потерпілому потрібно накласти кровоспинний джгут або турнікет, або тугу пов’язку з підручних засобів. Накладати джгут та турнікет потрібно накладати максимально високо на кінцівку. Свідченням того, що турнікет/джгут накладений правильно є зупинка кровотечі. Також важливо зафіксувати час накладення. При відсутності цих засобів потрібно на рану. Важливо: потрібно тиснути на рану до моменту приїзду медиків або накладання кровоспинного джгута/турнікета.

?Потрібно забезпечити прохідність дихальних шляхів. Якщо у потерпілого постраждалого в роті є видимі сторонні предмети, кров, блювотні маси чи інше потрібно прибрати їх для відновлення прохідності дихальних шляхів.

?Якщо навіть після зупинки кровотечі та забезпечення прохідності дихальних шляхів у пораненого не з’явились ознаки життя, необхідно розпочинати серцево-легеневу реанімацію. Для цього потрібно покласти постраждалого на спину. Для проведення СЛР потрібно натискати посеред грудної клітини двома руками: основу однієї долоні потрібно накрити другою долонею. Глибина натискання має становити 5-6 см. Частота натискань має складати 100-120 на хвилину.

?Якщо постраждалий без свідомості, слід його тримати у стабільному боковому положенні до приїзду медиків. Не можна залишати постраждалого самого. Навіть якщо кровотеча зупинена, поранений у свідомості може захотіти зняти джгут чи турнікет.

Варто запам’ятати, що дотримання цих правил може врятувати чиєсь життя.

Детальніше про алгоритми домедичної допомоги – у відеокурсі за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=qbt2jP7mHDc


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь