Як уникнути отруєння грибами. Поради вінничанам
За даними МОЗу України більшість випадків отруєння грибами відбувається через те, що люди плутають їстівні види з отруйними. Але не слід забувати, що навіть їстівні види грибів несуть небезпеку, тому що вживання неправильно приготованих, перезрілих та несвіжих грибів також загрожують отруєнням.
Як вберегти себе від отруєння грибами:
Найнадійніший спосіб повністю убезпечитись - взагалі відмовитися від вживання грибів, вирощених не промисловим способом;
Не варто купувати гриби на стихійних ринках. Краще купувати їх в магазинах, теплицях або спеціалізованих кіосках;
Потрібно уважно оглянути гриби: звернути увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
Збирати потрібно лише добре знайомі гриби. За найменшого сумніву потрібно одразу викинути гриб та не залишати його поряд з іншими;
Не рекомендується брати занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
Не можна збирати гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
Не варто збирати гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
Не можна куштувати сирі гриби;
Вдома потрібно ще раз ретельно перевірити гриби: всі сумнівні треба викинути;
Готувати гриби потрібно протягом першої доби після збирання;
Варити гриби рекомендується не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
Зберігати страви з грибами варто в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння виникають по-різному: як через 20 хвилин, так і протягом кількох годин після споживання грибів.
Симптоми отруєння грибами:
Різкий біль у животі;
Блювота;
Діарея;
Порушення свідомості й зору;
Рясне слиновиділення та галюцинації;
Судоми.
Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему можуть спричинити смерть, тому якщо ви відчули або помітили у близьких будь-який із наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря.
Якщо з’явились перші симптоми отруєння після вживання грибів потрібно:
Одразу викликати «швидку» за номером 103;
Спробувати викликати блювання;
Промити шлунок теплою водою (це дозволить припинити контакт токсину, який ще не потрапив у кров, з організмом);
Пити багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
Прийняти сорбенти.
Рекомендується також обов’язково зберегти залишки грибів або приготованих із них страв, аби прискорити лабораторну діагностику отруєння і призначення лікування.