Вінницька районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Охорона здоров'я. Відновлення та розвиток

Дата: 22.07.2022 10:03
Кількість переглядів: 73

«Післявоєнне відновлення медичної галузі України відбуватиметься відповідно до стандартів ЄС», — голова Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький розповів про проект плану післявоєнного відновлення української медицини, який сьогодні був презентований міжнародним донорам.

«Два тижні тому українська делегація у Швейцарії презентувала міжнародній спільноті проект плану відновлення України. Але ми продовжуємо допрацьовувати цей стратегічний документ. Сьогодні провели спільне засідання двох робочих груп: з відновлення сфери охорони здоров’я та Нацради з відновлення України. МОЗ презентувало нашим міжнародним партнерам документ, над яким ми працювали декілька місяців.

Основою плану стала Стратегія розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року, яку ми встигли розробити до початку війни. Також серед основних засад документу – відновлення галузі відповідно до стандартів ЄС та врахування принципу енергоефективності.

План містить дев’ять пріоритетних напрямків:

? Посилення політик та інститутів

? Медичні послуги, викликані війною

? Громадське здоров’я та готовність до реагування

? Фінансова стабільність медичної допомоги

? Трансформація мережі закладів охорони здоров’я

? Розвиток кадрових ресурсів

? Електронна охорона здоров’я

? Управління якістю та експертизи здоров’я

? Фармацевтичний сектор та доступ до ліків

Відбудова медичних закладів передбачається у три стадії: перша – забезпечення медичною допомогою під час війни (2022 рік), друга – відновлення системи охорони здоров’я (2023-2025 роки), третя – підвищення людського капіталу, якості медичної допомоги, технологічний розвиток (2023-2026 роки).

Особлива увага у плані відведена формуванню лікарняної мережі європейського зразка. Вона складатиме 215 загальних лікарень, 165 кластерних та 52 надкластерні (багатопрофільні), 6 міжрегіональних центрів реабілітаційних центрів, 5 центрів опікової травми та реконструктивної хірургії, 10 університетських лікарень. За підрахунками МОЗ, мінімальна потреба у відновленні та розвитку мережі складає 14,4 млрд євро.

Під час виступу відзначив, що якщо за низкою інших сфер економіки відбудову можна почати одразу після нашої перемоги, то у медицині ми чекати не можемо. Адже необхідно забезпечити українцям доступ до медичних послуг. Тому паралельно із розробкою плану тривають ремонтні роботи у медзакладах на деокупованих територіях за бюджетні кошти, а українські та міжнародні компанії фінансують будівництво нових амбулаторій на Київщині та Сумщині.

Також зазначив, що у нас сформована єдина команда – Комітет ВР, МОЗ, ОП, яка готова разом із донорами та міжнародними організаціями працювати над реалізацією плану.

Остаточну затверджену версію плану відновлення України очікуємо на початку осені», — розповів голова Комітету.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь