Вінницька районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Декілька тез щодо університетських клінік.

Дата: 20.07.2022 10:56
Кількість переглядів: 98

Фото без описуУ медичній спільноті є різні думки з приводу створення мережі університетських клінік. Останній раз дискусія з цього питання виникла у Вінниці, де проводилося виїзне засідання Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Про переваги та нові можливості для медичних закладів при перепрофілюванні в університетську клініку - Голова Комітету Михайло Радуцький.

Декілька тез щодо університетських клінік.

?? Ідея створення в Україні університетських клінік активно обговорюється, але сприймається далеко не всіма. Останній раз дискусія з цього питання виникла у Вінниці, де ми проводили виїзне засідання Комітету.

?? У Європі модель університетських клінік склалася історично. В таких закладах збирались найкращі лікарі та педагоги. Студенти навчались теорії та одразу застосовували свої знання на практиці. Зосередження справжніх світил медицини сприяло пошуку нових рішень, появі найсучаснішого обладнання, впровадженню новітніх методик лікування.

?? У Німеччині в університетських клініках працює 18% від усіх медичних працівників країни. Вони лікують близько 10% всіх пацієнтів, з найскладнішими патологіями. У Франції в таких закладах одночасно працюють медиками та викладачами, що дозволяє отримувати подвійну зарплатню. Мережа університетських клінік «забирає» третину госпіталізацій, надає послуги «первинки». У Швейцарії в таких клініках щороку проходять навчання більше 2 тисяч студентів. Також там працюють доктори наук, професори, які постійно вдосконалюють свої знання за допомогою курсів підвищення кваліфікації.

?? В Україні й досі зберігається ще радянська система навчання майбутніх медиків. Але наразі вона неефективна та потребує змін. Кількість вже не може компенсувати якість.

???? Ми вже відчуваємо гострий дефіцит молодих талановитих спеціалістів. Через хвилю міграції частина медиків виїхала за кордон, і не всі, на жаль, повернуться додому. Чимало працюючих медичних працівників досягли пенсійного віку. Цього року МОЗ навіть знизив прохідний бал на медичні спеціальності у вищих навчальних закладах. Одночасно необхідно змінювати формат навчання за європейським зразком.

Реорганізація в університетську клініку – це і можливість для деяких медичних закладів знайти своє місце у новій структурі сфери охорони здоров’я.

???? Нагадаю, в 2017 році у межах медреформи ми розпочали зміну моделі фінансування медзакладів, перейшли на принцип оплати за надану послугу. Нещодавно стартував інфраструктурний етап реформи – створення госпітальних округів.

???? Аналіз існуючої мережі медичних закладів показує, що в багатьох регіонах відбувається дублювання функцій. Наприклад, пацієнтів з області лікують в одній лікарні, з району області – в іншій, з міста – у третій. Фактично надають однакові послуги, але обслуговують пацієнтів за територіальним принципом. Навіщо утримувати три лікарні?

Тому пропонується поділити лікарні на загальні, кластерні та надкластерні. Це дозволить виключити дублювання функцій та вивільнити кошти на фінансування інших потреб медицини. Відповідно з’являться медичні заклади, які можна буде перепрофілювати під університетські клініки.

?? На даний час ми активно вивчаємо іноземний досвід роботи мережі університетських клінік. Нещодавно делегація МОЗ відвідала дві клініки у Польщі. Одне з важливих завдань у цьому напрямку – провести інформаційну кампанію із роз’ясненням для медиків переваг реорганізації закладу в університетську клініку.

Які переваги матиме медичний заклад при перепрофілюванні в університетську клініку?

? Можливість залучення молодих спеціалістів

Сьогодні медзаклади конкурують за студентів-інтернів. Університетська клініка – фактично перше місце роботи студента-медика. Якщо у закладі будуть створені найкращі умови для роботи, то він залишиться працювати і надалі

? Можливість отримати найсучасніше обладнання

В університетських клініках, як правило, застосовують новітні методики лікування, а для цього – закуповують сучасне медичне обладнання. Держава буде зацікавлена у фінансуванні придбання апаратів, щоб впроваджувати новітні технології на практиці

? Можливість залучення відомих медиків з-за кордону

Коли до України приїде відомий у світі хірург чи анестезіолог, то він захоче поділитись досвідом в медуніверситеті, провести практичні заняття зі студентами в університетській клініці.

???? Розумію, що ми всі по природі консерватори та не любимо змін. Тому у медичній спільноті є різні думки з приводу створення мережі університетських клінік. Хоча вже є приклади, коли виші самі просять віддати їм заклад під університетську клініку. Керівництво медичного університету імені Данила Галицького звернулось до МОЗ із проханням передати клінічну лікарню Львівської залізниці під управління.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь