Вінницька районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

6 квітня в м. Тульчин відбулася нарада з головами територіальних громад

Дата: 07.04.2022 18:00
Кількість переглядів: 201

6 квітня в м. Тульчин відбулася нарада з головами територіальних громад та районних рад Вінницької області щодо проблемних питань діяльності органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

 Голова Вінницької районної ради Ігор ШУТАК прийняв участь в цьому заході.

Також  участь в даному заході приймали голова Вінницької обласної Ради Вячеслва СОКОЛОВИЙ, його заступник Дмитро ЧАЛЕНКО Вінницький міський голова Сергій МОРГУНОВ та його заступник Галина ЯКУБОВИЧ, очільник Міжрегіонального координаційного штабу, керівник управління координації гуманітарних питань ООН у Вінниці Джо КРОУЛІ, голови територіальних громад Вінницької області.

Нарада була спрямована на підтримку армії, внутрішньо переміщених осіб, утримання сфери медицини, освіти, критичної інфраструктури.

Були обговорені виклики, які потребують спільного вирішення.

Усі голови громад Вінницької області говорили практично про однакові проблеми, а саме: як виконувати бюджети громад, як фінансувати захищені статті, з яких доходів нараховувати зарплати, як провести наступний опалювальний сезон. При цьому необхідно забезпечувати боєздатність регіону, підтримувати військо, створювати умови для проживання переселенців, дбати про соціальні гарантії, допомагати містам, які в зоні активних бойових дій.

Держава - у війні, тому необхідно робити усе, щоб працювала економіка.

У ситуації, яка склалася, навантаження на місцеві бюджети зростає, а надходження навпаки зменшуються. Спільно з Асоціацією міст України необхідно працювати щодо ініціювання законодавчих ініціатив щодо стабілізації ситуації по наповненню місцевих бюджетів.

Також працювати над питаннями підготовки до наступного опалювального сезону, питання роботи критичної інфраструктури, підтримки економіки, зокрема створення сприятливих умов для переміщених підприємств.

Одним з важливих питань є допомога людям, які знаходяться в зоні активних бойових дій, військовим, завдяки яким громади на умовно мирних територіях можуть працювати.

Потрібно максимально використовувати всі можливості допомоги від Міжнародних організацій, таких як ООН і ЮНІСЕФ. Вони надають конкретну адресну допомогу не лише внутрішньо переміщеним особам, а й місцевим мешканцям, сім’ям з дітьми. Потрібно відпрацювати механізм отримання цієї допомоги

Пошукам ефективних рішень для громад сприяє Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб так як головним його завданням є допомога людям. При формуванні гуманітарної допомоги важливо враховувати потреби конкретної громади та кількість переселенців, які у ній проживають, щоб все було справедливо.

Міжрегіональний гуманітарний штаб також сприятиме налагодженню допомоги від ООН переселенцям, які зупинились в громадах області.

Голова Вінницької міської ради Сергій МОРГУНОВ повідомив про те, що  є близько 40 підприємств, які хочуть залишитися у Вінницькі області, 9 з них вже зареєструвалось у Вінниці. Необхідно створити для них належні умови, а саме: можливості для розміщення, пільгові умови по оренді, податку на землю тощо. 

Також було наголошено на важливості роботи над залученням гуманітарної допомоги від партнерів з інших міст, координації роботи з волонтерськими організаціями, на необхідності направляти гуманітарну допомогу громадам, які знаходяться в зоні активних бойових дій, військовим частинам.

Голова Вінницької міської ради Сергій МОРГУНОВ повідомив про те, що  Вінниця стала першим містом в Україні, в якому налагодила свою місію Всесвітня продовольча програма ООН World Food Programme. Завдяки спільній роботі вже майже 7000 вимушених переселенців отримали грошову допомогу від ООН на суму 450 тис. доларів.

Голова обласної ради Вячеслав Соколовий надав інформацію  про допомогу внутрішньо переміщеним людям та постраждалим громадам, нові виклики для бізнесу, який хоче продовжити свою діяльність і знаходиться перед вибором, куди перемістити свої виробничі потужності.

Заступник Вінницького міського голови Галина ЯКУБОВИЧ повідомила про те, що Департаментом соціальної політики ВМР видано 4757-ми сім’ям переселенців Q-коди для реєстрації отримання грошової допомоги від «Продовольчої програми» місії ООН в Україні. 2780 сімей (6860 громадян) вже отримали коди для виплат по 2220 грн. кожен.

Керівник управління координації гуманітарних питань ООН у Вінниці Джо КРОУЛІ зазначив що, для того щоб місія ООН могла надати допомогу якомога більшій кількості переселенців, працівники гуманітарного штабу збиратимуть інформацію про потреби невеликих населених пунктів та передаватимуть в Управління координації гуманітарних питань ООН у Вінниці. Ці дані будуть опрацьовуватись різними підрозділами ООН та визначатимуться подальші шляхи взаємодії.

Голова Шаргородської міської ради Володимир БОРЕЦЬКИЙ звернувся до всіх з проханням, щоб в час весняно-польового періоду, закладаючи основу під майбутній урожай, ефективніше використовувати кожен клаптик вільної землі, засіяти та засадити картоплею, морквою, столовим буряком, капустою та іншою городиною довгострокового зберігання, щоб не допустити нестачі продовольства в державі.

В ході обговорення надзвичайно гострих питань, як підняли голови громад домовились:

  1. визначити коло пріоритетних проблемних питань щодо наповнення місцевих бюджетів. Спільно з Асоціацією міст України напрацювати відповідні законодавчі ініціативи.
  2. запустити механізми для максимального використання внутрішньо переміщеними особами інструментів допомоги міжнародних організацій. Тут корисним для громад буде досвід Вінниці, яка вже має напрацювання і готова ними ділитись.
  3. працювати з підприємствами, які мають намір перевезти свої потужності з регіонів, де ведуться бої. Створювати для них якнайкращі умови: пільги з оренди, податків на землю й нерухомість та інше.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь