Вінницька районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Дієві поради, які допоможуть врятувати життя на випадок хімічної атаки

Дата: 29.03.2022 15:31
Кількість переглядів: 172

З перших днів повномасштабної війни, яку 24 лютого розпочала росія, окупанти цинічно випускають сотні бомб та ракет на лікарні, дитячі будинки, житлові масиви, об’єкти критичної інфраструктури України. Вже декілька разів було зафіксовано використання росією фосфорних бомб, які заборонені Женевською конвенцією. Відтак, варто бути готовими і до хімічних атак, оскільки ворог не гребує жодним порушенням всіх можливих норм гуманності.

Небезпечна хімічна речовина (НХР) – це хімічна речовина, безпосередня чи опосередкована дія якої на людину може спричинити загибель, гостре або хронічне захворювання, та/або завдає шкоди навколишньому середовищу.

Найбільш розповсюджені речовини, які використовуються під час хімічних атак: фосфор, аміак, хлор, зарин, іприт.

Головне управління ДСНС у Вінницькій області підготувало роз’яснення щодо різновидів хімічної зброї та декілька дієвих порад, які допоможуть врятувати життя на випадок хімічної атаки.

Погода має суттєве значення при хімічній атаці: практично всі сучасні НХР – це не зовсім гази. Це рідини, більш-менш легкі, але рідини. Отже, від температури залежить і кількість речовини, яка випаровується. Тобто чим тепліша погода, тим швидше випаровується речовина і стає небезпечнішою, адже її концентрація в повітрі збільшується.

Фахівці наголошують, що не варто зловживати провітрюванням оселі, зокрема під час і одразу після авіанальотів чи обстрілів. Пластикові вікна вельми ефективні для ізоляції від отруєного середовища. Заздалегідь подбайте про те, щоб мінімізувати протяги у тому місці, де ви перебуваєте під час повітряних тривог.

- Тримайте у місці свого постійного сховища запаси питної води, їжі і ліків на дві доби, елементарних засобів гігієни та змінного одягу ретельно упакованими у плівку.

- Якщо хімічна тривога застала вас на відкритій місцевості, спробуйте негайно знайти прихисток у найближчому приміщенні або в автомобілі з піднятими вікнами.

- Відчуваючи бодай натяк на незвичний запах, не гайте часу на те, щоб його проаналізувати і не принюхуйтеся. Тяжкість отруєння залежить не лише від концентрації отрути, а й від часу впливу трунку на організм. Чим більше вдихів отруйного повітря ви зробите, тим більше шансів отримати тяжкі отруєння.

- Щільно зачиніть вікна та двері, вентиляційні отвори, димоходи. Заклейте щілини у вікнах папером чи скотчем. Сирійські лікарі також радять зашторити вікна вдома мокрою ковдрою.

- Негайно одягніть окуляри, якщо ви їх носите. Пересувайтеся швидко, але не біжіть, не прискорюйте дихання.

- Не намагайтеся дихати глибше, якщо ви відчули стиснення в грудях, брак повітря. Навіть після завершення атаки, не повертайтеся до зараженої зони, намагайтеся не торкатися голіруч поверхонь та власного одягу.

- Не покладайтеся на аматорські рекомендації: ані маски, ані респіратори, навіть просочені будь-якими реагентами, не захищають від бойових отруйних речовин (БОР).

- Якщо ви зазнали дії газу – якомога швидше позбудьтесь одягу – він продовжує виділяти пари і становить небезпеку. Якщо ви в одязі, який варто знімати через голову – уникайте такого методу знімання, краще розріжте його ножицями.

- Після того, як ви позбулися одягу, промийте великою кількістю води всі ділянки шкіри, які мали контакт з газом. Найкраще – водою з милом. Якщо мила немає в наявності, використовуйте велику кількість води.

- Якщо через хімічну атаку ви маєте проблеми з зором, промийте очі водою протягом 10-15 хвилин.

- Якщо людина поряд з вами не показує ознак життя, важливо розуміти, що штучне дихання методом «рот в рот» – категорично неприпустиме.

- Не виходьте на вулицю одразу після завершення обстрілу, якщо відбулася атака хімічною зброєю, адже ви не маєте навичок пересування по зараженій місцевості.

- Дочекайтеся рятувальників ДСНС або сповіщення про те, що хімічна загроза минула, та про безпечні шляхи евакуації.

Дії при зараженні атмосфери хлором чи аміаком!

Хлор важчий за повітря — від нього потрібно рятуватись на узвищеннях. Основним засобом боротьби з хлором є вода. Потрібно дати потерпілому подихати парами води або аерозолем 0,5% розчину питної соди протягом 15 хвилин. Транспортувати постраждалого можна лише лежачи.

Аміак — безбарвний газ із різким задушливим запахом, схожим на нашатирний спирт, добре розчинний у воді, вибухонебезпечний, токсичний. Аміак легший за повітря, тому для захисту необхідно використовувати укриття, підвали та нижні поверхи будинків. Якщо чуєте запах аміаку – дихати потрібно лише через зволожену ватно-марлеву пов’язку (бажано змочити 5% розчином оцтової або лимонної кислоти).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь