Вінницька районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

15 ЛЮТОГО ДЕНЬ ПАМ`ЯТІ ВОЇНІВ - ІНТЕРНАЦІОНАЛІСТІВ

Дата: 15.02.2022 09:07
Кількість переглядів: 152

Після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. Через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат.

Війна тривала майже 10 років і вимагала великих матеріальних і людських жертв. Під час неї тисячі наших співвітчизників загинули у боях і померли від ран, контузій, травм і хвороб, пропали безвісти. Нікого з нас не можуть лишити байдужими страшні цифри: кожний четвертий із військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, - наші співвітчизники, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, - також наш співвітчизник.

Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули близько 15 тисяч вояків, із них майже 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей - сиротами.

Україні війна обійшлася у більш ніж чотири тисячі загиблих. Зараз в Україні – понад сто п’ятдесят тисяч ветеранів афганської війни, з них близько восьми тисяч мають поранення, понад шість тисяч є інвалідами.

Це страшна ціна, яку заплатила Україна за імперські амбіції Кремля.

З того часу минуло вже 33 роки, проте пам’ять не стерла з історії кривавих подій. Війна ніколи не забудеться і не пройде безслідно, залишаючи за собою горе, сльози, каліцтво, смерть…

Окрім афганської, за часів СРСР, українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав - вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку на острові Куба та в інших «гарячих» точках.

Після здобуття Україною незалежності наші військові фахівці стали учасниками миротворчих місій під егідою ООН, НАТО та інших міжнародних організацій. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року понад 44 тисячі військовослужбовців ЗСУ взяли участь у 27 міжнародних операціях та місіях у різних регіонах планети.

Виконували свій інтернаціональний обов’язок і наші земляки. На сьогодні в Вінницькому районі нараховується 374 воїнів-афганців та 319 - воїнів-інтернаціоналістів, які вижили у ті жахливі роки та повернулися до мирного життя.

З самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі від російських загарбників, багато з них, на жаль, загинуло.

Низький уклін батькам та матерям, які виховали справжніх героїв!

Честь і слава воїнам-«афганцям», учасникам та ветеранам інших війн, локальних конфліктів та миротворчих місій!

В глибокій шанобі схиляємо голови перед тими, хто пролив свою кров заради забезпечення миру. Ми завжди будемо пам’ятати всіх тих, хто не повернувся.

Дякуємо вам за мужність і витримку, бойовий та життєвий досвід, самовідданість і вміння долати труднощі. Ви знаєте справжню ціну війни і миру, усвідомлюючи свою відповідальність за майбутнє, за долю прийдешніх поколінь. Багато з вас знову стали на захист Батьківщини, боронячи кордони Східної України від агресора. Ви – взірець служіння народу та державі, приклад незборимої сили духу, героїзму та патріотизму.

Спасибі вам, шановні учасники бойових дій, за мужність і героїзм, за високу громадянську відповідальність.

Бажаємо усім, хто пройшов нелегкий бойовий шлях, міцного здоров’я, щастя й миру, успіхів у праці та добробуту в родинах. Нехай  завжди над нами буде мирне небо!

Миру українській землі!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь