Вінницька районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМАЦІЯ про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності правоохоронних органів міста Вінниці та Вінницького району упродовж 2021 року

Дата: 14.02.2022 15:27
Кількість переглядів: 213

На виконання вимог ч. 3 ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» та п. 36 ч. 1 ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з метою інформування населення про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності правоохоронних органів міста Вінниці та Вінницького району упродовж 2021 року Вінницька окружна прокуратура повідомляє наступне.

Стан злочинності.

Завдяки реалізованим заходам, передусім превентивного характеру, на територіях деяких територіальних громад у 2021 році обліковано менше кримінальних правопорушень, ніж у минулому році, зокрема: на 7,1% на території Літинської (з 112 до 104), на 14,3%  на території Лука- Мелешківської (з 63 до 54), на 15,6% на території Стрижавської (з 96 до 81), на 5,5% на території Якушинецької (з 145 до 137) територіальних громадах.

На 21,8% або з 55 до 43 менше вчинено тяжких кримінальних правопорушень на території Стрижавської територіальної громади.

Зменшилась кількість крадіжок вчинених на території Лука- Мелешківської територіальної громади (на 39,5% або з 38 до 23), Стрижавської територіальної громади (на 6,5% або з 31 до 29), Якушинецької територіальної громади (на 6,7% або з 89 до 83), грабежів на території Лука-Мелешківської територіальної громади (на 100% або з 1 до 0), Якушинецької територіальної громади (на 100% або з 1 до 0), шахрайств на території Літинської територіальної громади (на 33,3% або з 3 до 2), дорожньо-транспортних пригод із смертельним наслідком на території Літинської територіальної громади (на 100% або з 2 до 0), Стрижавської територіальної громади (на 50% або з 2 до 1), Якушинецької територіальної громади (на 100% або з 1 до 0).

Водночас, попри тенденцію до зменшення рівня злочинності загалом та на території деяких територіальних громад, через неефективність профілактичної роботи та оперативно-розшукової  діяльності відділів поліції, відсутність належної взаємодії між державними органами та органами місцевого самоврядування у протидії злочинності, відбулось збільшення злочинності на території Агрономічної територіальної громади (на 23,9% або з 46 до 57), більше вчинено особливо тяжких злочинів на території Агрономічної територіальної громади (+100% або з 1 до 2), Літинської територіальної громади (+300% або з 1 до 4), тяжких злочинів (на території Агрономічної територіальної громади (+40% або з 20 до 28), Літинської територіальної громади (+24,1% або з 29 до 36), Якушинецької територіальної громади (+11,5% або з 52 до 58), злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів на території Агрономічної територіальної громади (+100% або з 1 до 2), на території Літинської територіальної громади (+ 8,3% або з 12 до 13), на території Якушинецької територіальної громади (+80% або з 5 до 9), умисних вбивств на території Літинської територіальної громади (+100% або з 0 до 1), умисних тяжких тілесних ушкоджень на території Лука-Мелешківської територіальної громади (+200% або з 0 до 2), шахрайств на території Агрономічної територіальної громади (+300% або з 1 до 4), на території Лука- Мелешківської територіальної громади (+50% або з 2 до 3), на території Якушинецької територіальної громади (+300% або з 1 до 4).

У 3 рази збільшилась кількість вчинених кримінальних правопорушень, особами, які їх раніше вчиняли на території Якушинецької територіальної громади, групою осіб на території Агрономічної територіальної громади (+100% або з 0 до 1), на території Лука-Мелешківської територіальної громади (+100% або з 0 до 1), у стані алкогольного сп’яніння на території Стрижавської територіальної громади (+300% або з 0 до 300).

За результатами роботи відділом поліції № 3 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області та Вінницькою окружною прокуратурою упродовж 2021 року до суду направлено 162 обвинувальних акта у кримінальних провадженнях.

Стан злочинності неповнолітніх.

Загалом упродовж 2021 року кількість кримінальних правопорушень вчинених неповнолітніми на території, піднаглядній Вінницькій окружній прокуратурі Вінницької області, зменшилась з 69 до 67 проявів.

Не вчинялися дітьми як в 2021 так і в 2020 роках кримінальні правопорушення на територіях Агрономічної та Лука-Мелешківської територіальних громадах.

Завдяки реалізованим заходам, передусім превентивного характеру, на 25% зменшилася кількість кримінальних правопорушень, учинених неповнолітніми, які раніше їх вчиняли. Не допущено вчинення неповнолітніми умисних вбивств.

Особливо тяжкі кримінальні правопорушення щодо дітей в 2020 - 2021 роках не вчинялися.

Водночас, попри тенденцію до зменшення рівня підліткової злочинності загалом та на території деяких територіальних громад, через неефективність профілактичної роботи та оперативно-розшукової діяльності відділів поліції, відсутність належної взаємодії між державними органами та органами місцевого самоврядування у протидії злочинності її ріст відбувся на території Тиврівської (на 33,3% або з 3 до  4), Літинської (на 100% або з 1 до 2), Сутисківської (на 100% або з 0 до 1) та Стрижавської (на 400% або з 1 до 5) територіальних громадах.

У 2021 році загалом збільшилася кількість потерпілих дітей від кримінальних правопорушень з 102 до 111, у тому числі у кримінальних провадженнях за ознаками крадіжок (з 19 до 21).

У 2021 році спостерігається збільшення кількості дітей, які потерпіли від дорожньо-транспортних пригод - з 24 до 36.

Більш ніж у 2 рази обліковано кримінальних правопорушень відносно дітей, які постраждали від злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканності (з 3 до 7).

Збільшилась кількість дітей, які постраждали від кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, із 3 у 2020 році до 4 у 2021 році.

В 2021 році мав місце 1 випадок, що призвів до смерті малолітньої дитини внаслідок злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною.

У 2020 - 2021 роках обліковано по 1 кримінальному правопорушенню за ознаками втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

Збільшилась кількість суїцидальних випадків, вчинених дітьми (з 2 до 3).

В поточному році за результатами досудового розслідування до суду скеровано 44 обвинувальних акта відносно неповнолітніх, з них - 26, у зв’язку з вчиненням злочинів та 18 - кримінальних проступків. Окрім того, до суду направлено 6 клопотань про застосування до неповнолітніх осіб, які на час вчинення суспільно-небезпечного діяння не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність примусових заходів виховного характеру, 2 клопотання про застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру та 1 клопотання про застосування примусових медичного характеру.

Всього до кримінальної відповідальності за 2021 рік притягнуто 65 неповнолітніх осіб.

Найбільше підлітками вчинялися корисливі кримінальні правопорушення. Так, в поточному році до суду скеровано 33 обвинувальних акта у кримінальних провадженнях вказаної категорії, з них - за вчинення крадіжок до кримінальної відповідальності притягнуто 37 неповнолітніх, 2 особи - у зв’язку з вчиненням грабежу та 1 - шахрайства.

Мало місце вчинення 7 кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи: 5 кримінальних правопорушень, пов'язаних з нанесенням умисних легких тілесних ушкоджень та 2 кримінальні правопорушення, внаслідок якого підлітком спричинено середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Крім того, підлітками вчинено 3 хуліганства та 1 нанесення працівникові правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків.

Викликає занепокоєння високий рівень вчинення кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та їх аналогів.

Зокрема, упродовж 2021 року до кримінальної відповідальності притягнуто 7 підлітків, які вчинили кримінальні правопорушення, пов’язані з незаконним придбанням, зберіганням з метою збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів та 7 осіб, які незаконно придбали та зберігали наркотичні засоби без мети збуту.

Попри вчинення неповнолітніми ряду кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів і психотропних речовин, особи, які збували їх дітям, не встановлені.

Зареєстровано та скеровано до суду 1 кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, пов’язаного із вчиненням підлітком сексуального насильства щодо неповнолітньої особи.

Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших заходів примусового характеру.

У 2021 році Вінницькою окружною прокуратурою вжито ряд заходів щодо забезпечення належного прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших заходів примусового характеру.

Зокрема, з метою захисту конституційних прав в’язнів та громадян у минулому році окружною прокуратурою внесено 127 документів прокурорського реагування, з них: до установ виконання покарань та попереднього ув’язнення, де тримаються в’язні, а також до лікувальних закладів органів державної кримінально-виконавчої служби, якими останнім надається необхідна медична допомога та лікування внесено 59 вказівок.

До уповноважених органів з питань пробації, які здійснюють контроль за особами, яких засуджено до покарання, не пов’язаного з позбавлення волі внесено 9 вказівок. До органів державної виконавчої служби, які виконують покарання у виді конфіскації майна внесено 11 вказівок. До психіатричних лікувальних закладів, які виконують рішення судів про застосування до засуджених примусових заходів медичного характеру внесено 3 вказівки. До органів поліції, які здійснюють адміністративне затримання та доставлення громадян, забезпечують розшук в'язнів, які ухиляються від органів досудового розслідування, суду та ухиляються від виконання покарання внесено 29 вказівок, до інших органів - 16 документів прокурорського реагування.

За наслідками розгляду вищевказаних документів прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 59 службових осіб, з вини яких допущено порушення закону.

Крім того, за ініціативи окружної прокуратури скасовано та приведено у відповідність 25 актів, серел яких - незаконні постанови про притягнення в’язнів до дисциплінарної відповідальності в місцях позбавлення волі, незаконні постанови про закриття органами ДВС виконавчих проваджень, незаконні постанови суду про застосування до громадян адміністративних стягнень. Одночасно слід зазначити, що прокуратурою у минулому році неодноразово виявлялися факти незаконного складання органами ДВС та незаконно застосування судами адміністративних стягнень до правопорушників, які померли. За втручання прокуратури такі незаконні акти скасовано.

Одночасно слід повідомити, що за фактами порушення конституційних прав громадян та в’язнів прокуратурою зареєстровано 8 кримінальних проваджень щодо неправомірних дій правоохоронних органів, розслідування по яким на даний час здійснюється органами Державного бюро розслідувань.

Адміністративна корупція.

З метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення або невиконанню вимог Закону України «Про запобігання корупції» в інший спосіб, Вінницькою окружною прокуратурою в порядку ч. 3 ст. 65-1 Закону внесено 5 подань. На даний час розглянуто і задоволено 3 подання, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 1 особу.

В той же час прокуратурою прийнято участь у розгляді 91 протоколу про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, за наслідками їх розгляду до відповідальності притягнуто 37 посадових осіб, прийнято рішення про закриття відносно 5 осіб. До правопорушників застосовано стягнення у виді штрафу на загальну суму 108 550 грн.

Представництво інтересів органів місцевого самоврядування.

Вінницькою окружною прокуратурою у 2021 році заявлено 48 позовних заяв на загальну суму майже 515 млн. грн.

З них 2 позовні заяви заявлені Вінницькою окружною прокуратурою щодо земель лісового фонду на території Вороновицької селищної ради на 243 млн. грн. та 167 млн. грн. однак зі звіту Вінницької окружної прокуратури виключені та включені до звітності Немирівської окружної прокуратури, у зв’язку зі зміною територіальності.

У бюджетній сфері - 11 позовних заяв. Із них в інтересах держави в особі КО «Вінницький обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву» Вінницької обласної ради підготовлено 2 позовних заяви на загальну суму 560 тис. грн.

З питань державної та комунальної власності - 4 позовних заяви на загальну суму 29 млн. грн.

У сфері охорони навколишнього природного середовища заявлено 6 позовних заяв на загальну суму 320 тис. грн.

У сфері земельних відносин подано 13 позовних заяв на загальну суму 70 млн. грн.

Про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями - 4 позовні заяви, які задоволені на загальну суму 31 тис. грн.

На захист інтересів держави у сфері охорони дитинства у 2021 році пред’явлено 8 позовів на суму 552 тис. грн. По одному позову провадження закрито у зв’язку з добровільним виконанням вимог прокурора, 1 позов задоволено. У провадженні судів перебуває 4 позовних заяв на загальну суму майже 68 млн. грн., виконано рішень на суму 5 тис. грн.

Задоволено 15 позовних заяв на загальну суму 56,3 млн. грн.

Рішенням Тиврівського районного суду Вінницької області від 11.06.2021 року задоволено заяву Вінницької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Сутисківської селищної ради, яким передано до комунальної власності Сутисківської територіальної громади безхазяйне нерухоме майно, а саме будівлю по вулиці Леонтовича. 60 в с. Шершні Вінницького району Вінницької області, ринкова вартість якої 3 млн. 300 тис. грн., яке в подальшому виконано.

У поточному році сума, на яку реально виконано рішення суду становить 7,6 млн. грн., сума за рішеннями поточного року - 7,2 млн. грн.

Внесено 13 скарг в органи ДВС, які в подальшому задоволені.

Стан організації роботи з розгляду звернень та забезпечення доступу до публічної інформації.

Робота з розгляду та вирішення звернень громадян у Вінницькій окружній прокуратурі є одним з пріоритетних напрямів діяльності.

В 2021 році до Вінницької окружної прокуратури надійшло 1705 звернень (проти 1837 у 2020 році), що на 132 звернення або 7,2% менше аналогічного періоду 2020 року. У ході розгляду звернень проводилось ретельне вивчення питань, викладених заявниками у зверненнях, за результатами якого заявникам надавались відповіді.

Вирішено 1211 звернень (проти 1162 у 2020 році), що більше на 49 звернень або 4,2% в порівнянні з попереднім роком. З вирішених: задоволено 66 ( 22 у 2020 році), що на 44 звернення більше або 200% (з них: 48-з питань досудового розслідування, 7 - з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства, 11 - з інших питань), випадків задоволення повторних звернень на раніше прийняті рішення не було; повернуто або залишено без розгляду 14 звернень (проти 19 у 2020 році, що на 26,3% менше). Направлено до інших відомств для розгляду у зв’язку із відсутністю повноважень органів прокуратури 401 звернення (проти 656 у 2020 році), що менше на 255 або 38,9 %.

Упродовж 2021 року, виключено з обліку 142 звернення (52 у 2020 році), що на 173% більше, у зв’язку із внесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Поряд з цим у 2021 році зменшилась кількість звернень з питань досудового розслідування: надійшло 846 звернень (проти 898 у 2020 році), що менше на 52 звернення або на 5,8% з них: на дії та рішення слідчих (дізнавачів) поліції 595 звернень (проти 637 у 2020 році), що менше на 42 звернення або на 6,6%; на дії та рішення процесуальних керівників 43 звернення (проти 52 у 2020 році), що на 17,3% менше; щодо поновлення конституційних прав громадян в межах КПК України 2 звернення (2 у 2020 році); від учасників кримінального провадження 431 звернення проти 471 звернень у 2020 році, що на 8,5% менше.

З питань представництва інтересів громадян та держави в суді надійшло 19 звернень (проти 36 у 2020 році), що менше на 17 звернень або 47,2%, з них 0 задоволено (у 2020 році задоволено 3), що пов'язано із позбавленням органів прокуратур повноважень щодо представництва інтересів громадянина в суді (Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» від 02.06.2016, який набрав чинності 30.09.2016, ст. 131-1 Конституції України у редакції від 30.09.2016, Закон України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів»), відтак і можливості вживати прокурорами будь-яких заходів для захисту порушених прав громадян.

Зменшилась кількість скарг з питань додержання законодавства при виконанні судових рішень з 6 у 2020 році до 3 у 2021 році, що менше на 50%.

З питань участі у кримінальному провадженні в суді надійшло 41 звернення (проти 31 у 2020 році), що більше на 32,3%.

Збільшилась кількість скарг з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства - 78 проти 37 у 2020 році, що становить 110,8%.

Разом з тим у 2021 році задоволено 7 звернень вказаної категорії (жодного задоволеного звернення у 2020 році). Вказане свідчить про активну роботу, спрямовану на захист прав засуджених.

У 2021 році Вінницькою окружною прокуратурою розглянуто 1 звернення народного депутата України та 2 звернення депутатів місцевих рад.

Упродовж 2021 року депутати звертались виключно в інтересах громадян. Випадків надходження звернень, які б містили приватний інтерес депутатів не встановлено.

У 2021 році до Вінницької окружної прокуратури надійшло 6 звернень осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Одним із важливих шляхів доступу до публічної інформації в органах прокуратури є надання інформації за запитами фізичних та юридичних осіб, а також громадських об’єднань без статусу юридичної особи.

Упродовж 2021 року Вінницькою окружною прокуратурою розглянуто 2 запити на інформацію.

У порівнянні з 2020 роком кількість запитів на публічну інформацію зменшилась з 15 до 2, що на 13 запитів або на 86,7% менше.

Випадки відмови у наданні інформації відсутні.

Усі запити, які надійшли до Вінницької окружної прокуратури, розглянуто в строки, визначені ч. 1 ст. 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» - упродовж 5 робочих днів.

Оскільки з березня 2020 року на всій території України діють карантинні обмеження, особистий прийом громадян у Вінницькій окружній прокуратурі упродовж 2021 року не здійснювався.

Відповідно до Закону України від 17.03.2020 №530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID -19)», рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13.03.2020 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2», уведеного в дію Указом Президента України від 13.03.2020 №87, постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID -19», ст. 11 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», ст. 7 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», наказів виконувача обов’язків Генерального прокурора від 12.03.2020 №141 та від 13.03.2020 №147, тимчасово обмежено допуск до адміністративних будівель органів прокуратури та встановлено особливий порядок їх роботи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь