Вінницька районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Оприлюднення геопросторових даних та метаданих на національному геопорталі органами місцевого самоврядування: для тергромад Вінницького району провели практикум з надання практичної допомоги

Дата: 29.10.2021 15:03
Кількість переглядів: 360

В Україні триває процес створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних. Відповідно до законодавства, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані оприлюднювати на своїх офіційних веб-сайтах та геопорталах геопросторові дані та метадані і відображати їх за допомогою сервісів доступу на національному геопорталі.

З метою надання практичної допомоги 29 жовтня в залі засідань районної ради відбувся практикум на тему: «Оприлюднення геопросторових даних та метаданих на національному геопорталі органами місцевого самоврядування».

Відкрив захід заступник голови Вінницької районної ради Григорій Дерун, наголосивши на важливості та актуальності даного практикуму. Адже формування сучасної системи оперативного та ефективного онлайн-доступу до високоякісних, актуальних і достовірних геопросторових даних та метаданих - це вимоги сьогодення.

Участь в засіданні взяли модератор, радник виконавчого директора АМУ у сфері земельних відносин, комунального майна і містобудування Тетяна Медвецька, молодший науковий співробітник ДП «Науково-дослідний інститут геодезії та картографії» Данило Кінь та представники тергромад Вінницького району - уповноважені особи, фахівці у сфері архітектури, містобудування та земельних відносин.

Виступаючи, модератор Тетяна Медвецька розпочала з прийнятого Закону України №554 «Про національну інфраструктуру геопросторових даних», який вступив в дію з 01.01.2021 року.

Вона роз’яснила учасникам основні аспекти, де пропонується:

  • встановити правові основи діяльності зі створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних;
  • встановити принципи створення та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних;
  • забезпечити міжгалузеву інтеграцію геопросторових даних та даних кадастрів;
  • сформувати сучасну систему забезпечення потреб суспільства у всіх видах географічної інформації;
  • забезпечити відкриття у мережі Інтернет геопросторових даних та метаданих, які створюються у публічному секторі та підприємствами  – монополістами.

Наступна доповідь була присвячена практичній роботі в системі НІГД. Молодшим науковим співробітником ДП «НДІГК» Данилом Конем на конкретних прикладах презентовано інструкцію та порядок створення електронного кабінету НІГД, роботу з базовими наборами даних і ознайомлено з першими кроками майбутніх працівників муніципалітетів.

На практичних прикладах показано, що для створення національної інфраструктури геопросторових даних будуть використані наявні геопросторові дані та метадані, вже створені органами державного управління. Геопросторові дані створюються за результатами топографо-геодезичної і картографічної діяльності, створення державних кадастрів, реєстрів усіх видів та моніторингу навколишнього природного середовища, передбачених видатками Державного бюджету на відповідний рік.

Також роз’яснено про важливість змін до збору інформації та показано порядок реєстрації на такому порталі. В ході зустрічі були презентовано «Методичні рекомендації щодо оприлюднення геопросторових даних та метаданих на Національному геопорталі органами місцевого самоврядування».

Захід пройшов на високому рівні та мав велике практичне значення. Відбувся обмін досвідом між модеруючою стороною та учасниками.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь