Вінницька районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Громади чекають чітких правил вирішення питань адміністративно-територіального устрою – результати обговорення законопроекту №4664

Дата: 21.09.2021 12:17
Кількість переглядів: 195

У законопроекті №4664 запропонована модель, яка дозволяє в межах чинної Конституції навести лад у процедурах вирішення питань адміністративно-територіального устрою (АТУ) країни, надати органам місцевого самоврядування певні орієнтири і зменшити рівень політизації питань АТУ.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час круглого столу «Адміністративно-територіальний устрій: нові реалії та нові правила», організованого Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Мінрегіоном.

«У цьому законопроекті ми закладаємо усе, що, на нашу думку, можливо зробити зараз, до внесення змін до Конституції. Це дозволить впорядкувати основні процедури вирішення питань адміністративно-територіального устрою, привести законодавство у відповідність до сучасних умов, у тому числі - скасувати нарешті досі чинний Указ Президії Верховної Ради УРСР від 12 березня 1981 р. №1654-Х "Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР". Але, звичайно, без змін до Основного закону, усі питання вирішити не вдасться», - сказав В’ячеслав Негода.

За словами заступника міністра, найскладнішим питанням законопроекту є визначення базової адміністративно-територіальної одиниці. Неоднозначне тлумачення системи адміністративно-територіального устрою в Конституції України, вимагає додаткового правового аналізу щодо можливості запровадження поняття "громада".

Водночас законопроект унормовує такі процедури:

  • визначення адміністративних центрів та затвердження територій громад;
  • віднесення населених пунктів до категорії міст, віднесення сіл до категорії селищ;
  • утворення, ліквідація, встановлення (зміна) меж районів, визначення та зміна їх адміністративних центрів, встановлення, зміна меж населених пунктів;
  •  найменування, перейменування адмінтеродиниць;
  • тощо.

 ПРЕЗЕНТАЦІЯ МІНРЕГІОНУ

Більшість учасників заходу – народні депутати, експерти, представники органів місцевого самоврядування та їхніх асоціацій - погодилися, що законопроект про вирішення питань адміністративно-територіального устрою дійсно треба приймати, не чекаючи змін до Конституції. При цьому думки щодо окремих положень презентованої редакції законопроекту розійшлися. Зокрема позиції різнилися щодо суб’єктів повноважень у вирішенні питань АТУ, складності процедур тощо.

Частина учасників круглого столу висловлювали пропозиції про необхідність прийняття спочатку змін до Конституції, на думку інших - законопроект варто приймати у першому читанні і вирішувати усі розбіжності до другого читання.


Круглий стіл відбувся за сприяння і підтримки Проекту (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («Говерла») та Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь