Вінницька районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

У Погребищі пройшов фестиваль «Світанки над Россю»

Дата: 16.08.2021 09:29
Кількість переглядів: 394

14 серпня 2021 року голова районної ради Ігор Шутак прийняв участь в обласному фольклорно-етнографічному фестивалі «Світанки над Россю», який відбувся в м. Погребище в  рамках культурно-мистецьких проєктів «Ти у мене єдина!», присвячених 30-річчю Незалежності України та пам’яті відомої фольклористки, краєзнавця, педагога, берегині національної культури, землячки Насті Присяжнюк.

На святкове дійство також завітали голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов, його перший заступник Наталя Заболотна, голова Вінницької райдержадміністрації Віталій Урдзік. Керівники старостинських округів, разом з активістами своїх населених пунктів – вчителями, працівниками культури, народними майстрами презентували почесним гостям свої здобутки, раділи знайомству, пригощали смаколиками.

Вітаючи всіх присутніх зі святом голова районної ради Ігор Шутак зазначив: «Такі  фестивалі є свідченням поваги й підвищення ролі нематеріальної культурної спадщини у суспільстві, які привертають увагу громадськості до витоків багатогранної української культури. Проводячи такі заходи, ми зберігаємо та відроджуємо багатовікову спадщину українського фольклору, виявляємо фольклорні та фольклорно-етнографічні колективи і окремих виконавців, які є носіями народнопісенної творчості, а також сприяємо подальшому вивченню творчої спадщини, джерел автентичного фольклору в піснях, народному музикуванні, дійстві, костюмах, етнографічній атрибутиці. Вітаю зі святом та бажаю жителям Погребищенської громади та усім гостям фестивалю здоров’я, процвітання, родинного затишку і мирного неба».

За активну життєву позицію, плідну громадську  діяльність,  вагомий внесок в культурний розвиток регіону, популяризацію фольклору, підтримку у відродженні фольклорних традицій та проведення  фестивалю зі вшанування пам’яті фольклористки Насті Присяжнюк «Світанки над Россю» Ігор Шутак вручив Погребищенському міському голові  Сергію Волинському Подяку від районної ради.

Запашними короваями, дідухами зі стиглого колосся, вишитими рушниками, узваром, медом та корзинами стиглих фруктів зустрічали організатори та керівники 26 старостинських округів гостей фестивалю. Це було справжнє свято українського народного мистецтва та промислів.

Гості фестивалю мали змогу на великому екрані побачити експонати краєзнавчого музею ім. Анастасії Присяжнюк, у колекції якого зберігається близько 17 тис. народних пісень, прислів'їв та приказок, плачів та голосінь, казок, переповідок та бувальщин, які за своє життя зібрала фольклористка.

З фестивальної сцени звучали виступи фольклорних гуртів та народних аматорських колективів Погребищенської територіальної громади, гурту Декорум з Калинівки.

На різноманітних локаціях проходили майстер-класи народних майстрів, дегустації обрядових страв, виставки вишитих виробів та показ старовинних строїв. Не забули організатори фестивалю і про найменших глядачів: для них працювало містечко розваг: батути, атракціони, ігрова програма та багато інших цікавинок.

Родзинка фестивалю «Світанки над Россю» - виступи почесних гостей: заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Дарничанка» та гурту «Шпилясті кобзарі» з міста Києва.

Під завісу свята присутні мали змогу насолоджуватись Лазерним шоу.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь