Вінницька районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

В місті Козятин відбувся Форум Вінницької обласної Ради «Інвестуй у Вінниччину»

Дата: 22.07.2021 17:04
Кількість переглядів: 685

21 липня Голова Вінницької районної ради Ігор Шутак взяв участь в Форумі Вінницької обласної Ради «Інвестуй у Вінниччину», який проходив в місті Козятин.

Участь у форумі взяли: керівництво області, депутати обласної Ради, представники Дипломатичного корпусу, Офісу Реформ, органів місцевого самоврядування, Академії економічних наук України, Вінницького бізнес клубу, представники закордонного і українського бізнесу.

Відкриваючи Форум, голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий зазначив, що зростання інвестиційної привабливості регіонів Вінницької області є важливим елементом активізації економічних відносин і сталого розвитку територіальних громад. Запевнив всіх присутніх, що керівництво обласної Ради, депутатський корпус, виконавчий апарат Вінницької обласної Ради та Вінницька обласна державна адміністрація налаштовані сприяти розвитку умов для інвестицій, створенню нових підприємств та нових робочих місць на Вінниччині. Наголосив, що Вінницька обласна Рада готова бути надійним партнером та модератором в усіх економічно значимих для регіону інвестиційних процесах. Побажав активної дискусії на Форумі, нових контактів, нових контрактів і здобутків.

На початку Форуму відбулося урочисте підписання тристороннього Меморандуму про співпрацю між Вінницької обласної Радою, Вінницькою обласної державною адміністрацією і регіональною філією «Південно-Західна залізниця». Меморандум про співпрацю був підписаний з метою покращення економічного та інвестиційного потенціалу регіону, заради встановлення партнерських відносин та координації зусиль для життя територіальних громад Вінницької області.

Директор регіональної філії «Південно-Західна залізниця» Артем Миронович привітав учасників форуму і закликав інвестувати у регіон. Запевнив, що  «Південно-Західна залізниця» спроможна забезпечити якісні перевезення будь-якого вантажу, є усі потужності та можливості для цього.

Голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов зазначив, що потрібні високотехнологічні підприємства, популяризація інноваційних підходів для ефективного розвитку екосистеми в регіоні. Наголосив, що для інвестування необхідні сприятливі умови. А для залучення іноземних  інвестицій Вінниччина має і потенціал, і простір.

Програмою Форуму передбачалося три панельних дискусії, які покликані максимально сприяти досягненню сталих результатів, а саме: вивчити приклади успішних, обмінятися досвідом з представниками компаній та почути практичні рекомендації щодо мінімізації ризиків на шляху  реалізації задумів.

Перший блок дискусій присвячений темі закордонних інвестицій і комфортних громад та яким чином поєднати інвестора з громадою. Модератором першої дискусійної панелі виступив заступник голови обласної Ради Дмитро Чаленко.

Дмитро Чаленко зазначив, що в умовах децентралізації одним із головних питань системного розвитку громад є інтенсифікація економічних процесів в самих громадах. Повідомив, що  від кількості створених нових робочих місць та впровадження інноваційних технологій залежить добробут кожної громади, зокрема, і регіону та країни, в цілому. Саме тому створення ефективного діалогу з потенційними та існуючими інвесторами є запорукою успіху наших громад.

Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі розповів про діяльність підприємств з польськими інвестиціями на території Вінницької, Житомирської,  Хмельницької і Чернівецької областей. Зазначив, що потенціал інвестування за кордон є. Аналізуючи товарообмін між Вінницькою, Житомирською, Хмельницькою та Чернівецькою областями і закордоном, бачимо, що із Польщею він займає перші місця. Завдання влади - створити для бізнесу умови стабільності і передбачуваності, що  є важливими умовами для залучення інвестицій.

Старший проєктний менеджер Офісу Реформ Артем Савчук розповів про те, що індустріальні парки - якісні інвестиційні продукти, привабливі для іноземних інвесторів.

Другий блок дискусій стосується впливу інвестиційної   діяльності  бюджетоутворюючих підприємств на розвиток та становлення комфортних територіальних громад. Модератор блоку -  директорка Вінницької Агенції регіонального розвитку Наталія Гижко.

Керівник відділу Інституту економіки НАН України В'ячеслав Ляшенко розповів про інститути регіонального розвитку, а саме: стратегування в умовах децентралізації.

Третій блок дискусій стосувався реінвестиції в Україні та їхній вплив на підвищення рівня життя територіальних громад. Модератор блоку -   директор Вінницького кластеру приладобудування та автоматизації, генеральний директор Наукового парку «ДонНУ - Поділля» Юрій Клименко.

Асоційований член Global Ocean Link, голова Вінницької філії компанії Павло Мірзак виступив із докладом на тему «Особливості реалізації інвестиційних проєктів на ринку інтермодальних перевезень».

Практично усі спікери наголошували на тому, що індустріалізація є драйвером економічного зростання, і кожна територіальна громада має прагнути перетворитися на «інвестиційний магніт». Більш того, під час розробки дорожніх карт треба враховувати необхідність створення інвестиційних парків за досвідом розвинутих країн.

Козятинська міська голова Тетяна Єрмолаєва висловила вдячність обласній Раді за проведення і організацію масштабного інвестиційного форуму на базі Козятинської територіальної громади. Вона зазначила, що до міста Козятин приїхало надзвичайно багато людей, які мають ідеї, можливості і ресурси. Козятин має прекрасний потенціал і надзвичайно гарне логістичне розташування.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь