Вінницька районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

ВІННИЦЬКИЙ МІСЦЕВИЙ ЦЕНТР З НАДАННЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ІНФОРМУЄ ПРО ДОГОВІР ДАРУВАННЯ

Дата: 22.07.2021 12:41
Кількість переглядів: 640

Що таке договір дарування?

За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Договір, що встановлює обов'язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування (ст. 717 ЦК України).

Договір дарування завжди є безоплатним. Дарувальник (той, хто дарує) не має права вимагати від обдаровуваного зустрічних дій за свій дарунок. Він не отримує ніякої матеріальної вигоди. Тобто, не можна просити взамін сплату коштів, вимагати утримання чи догляд т.п.

Предмет договору

Дарунком можуть бути рухомі речі, в тому числі гроші та цінні папери, а також нерухомі речі. Дарунком можуть бути майнові права, якими дарувальник володіє або які можуть виникнути у нього в майбутньому (ст. 718 ЦК України).

Форма договору

Договір дарування предметів особистого користування та побутового призначення може бути укладений усно. Договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Договір дарування майнового права та договір дарування з обов'язком передати дарунок у майбутньому укладається у письмовій формі. У разі недодержання письмової форми цей договір є нікчемним.

Куди звертатися

Для укладення договору дарування слід звернутися до державного за адресами: Перша вінницька державна нотаріальна контора: 21000, м.Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 7 Тел: консультанти 66-06-53, 66-09-66.

Друга вінницька державна нотаріальна контора: м.Вінииця, вул. Козицького 85, тел.: (0432) 32-09-12, 67-01-60,

Третя вінницька державна нотаріальна контора: м.Вінниця, вул..Хмельницьке шосе, 7 тел: 66-02-35; або приватного нотаріуса: за місцем знаходження нерухомого майна (квартири, будинку, земельної ділянки т.п.) або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін договору (дарувальника чи обдаровуваного).

Обов'язки дарувальника

Якщо дарувальникові відомо про недоліки речі, що є дарунком, або її особливі властивості, які можуть бути небезпечними для життя, здоров'я, майна обдаровуваного або інших осіб, він зобов'язаний повідомити про них обдаровуваного.

Дарувальник, якому було відомо про недоліки або особливі властивості подарованої речі і який не повідомив про них обдаровуваного, зобов'язаний відшкодувати шкоду, завдану майну, та шкоду, завдану каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю в результаті володіння чи користування дарунком (ст. 721 ЦК України).

Прийняття дарунка

Право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття.

Дарувальник, який передав річ підприємству, організації транспорту, зв'язку або іншій особі для вручення її обдаровуваному, має право відмовитися від договору дарування до вручення речі обдаровуваному.

Якщо дарунок направлено обдаровуваному без його попередньої згоди, дарунок є прийнятим, якщо обдаровуваний негайно не заявить про відмову від його прийняття.

Прийняття обдаровуваним документів, які посвідчують право власності на річ, інших документів, які посвідчують належність дарувальникові предмета договору, або символів речі (ключів, макетів тощо) є прийняттям дарунка (ст. 722 ЦК України).

Якщо малолітня чи неповнолітня дитина набуває майно у власність, то є обов'язковою згода органів опіки та піклування на вчинення договору дарування. До досягнення дитиною повноліття батьки розпоряджаються майном і інтересах дитини.

При недосягненні обдаровуваним віку 18 років або наявності зареєстрованих в квартирі, будинку неповнолітніх дітей необхідним є дозвіл органу опіки та піклування на посвідчення договору дарування такої нерухомості.

Перелік документів

  1. паспорти й ідентифікаційні коди обох сторін договору;
  2. оригінал правовстановлюючого документу на нерухомість (документ, який засвідчує, що дарувальник є власником майна);
  3. довідка про осіб, які зареєстровані у будинку, квартирі;
  4. якщо право власності на квартиру, житловий будинок виникло до 2013 року, необхідно одержати в БТІ довідку про те, що станом на 01.01.2013 року нерухомість належала дарувальнику;
  5. технічний паспорт на житло;
  6. звіт про оцінку нерухомого майна;
  7. витяг з Державного земельного кадастру (якщо предметом договору є земельна ділянка чи житловий будинок, який розташований на ній);
  8. свідоцтво про шлюб та письмова згода другого з подружжя, якщо нерухомість була придбана в шлюбі;
  9. рішення суду або свідоцтво про розлучення, якщо нерухомість була придбана в шлюбі, але в даний момент подружжя вже розірвало шлюб;
  10. свідоцтво про смерть, якщо квартира, житловий будинок т.п. були придбані в шлюбі, але однин із подружжя помер;
  11. свідоцтво про народження дитини та дозвіл органу опіки та піклування, якщо обдаровуваний є неповнолітнім або неповнолітня дитина має право на користуватися цим житлом (зареєстрована в ньому);
  12. документи, що засвідчують родинні відносини між особами першого та другого ступеня споріднення (батьки, чоловік/дружина, діти, зокрема й усиновлені, рідні брати/сестри, бабусі, дідусі, онуки) - для звільнення від сплати податку та військового збору).

Нотаріус, засвідчуючи договір дарування земельної ділянки, одночасно обов’язково в Державному реєстрі речових прав самостійно реєструє на нового власника право власності. Тобто, Обдаровуваний залишає нотаріуса вже повноправним власником будинку, і немає необхідності додатково реєструвати своє право власності в будь-яких інших органах.

При посвідченні договору дарування нотаріус ретельно перевіряє усі документи, подані для укладення договору, наявність арештів і заборон на відчуження земельної ділянки, що фігурує в договорі, дійсність довіреності (якщо договір укладається представником).

Договір дарування від імені дарувальника (власника майна) може укласти і його представник. Для цього дарувальник має надати своєму представнику довіреність, яка повинна бути нотаріально засвідченою. За наявності такого доручення будь-яка особа, що вказана в ньому, може представляти інтереси дарувальника у нотаріуса та підписати за нього договір дарування. Проте, таке доручення має чітко передбачати ім'я обдаровуваного (особи, якій перейде дарунок в дар).

Сплата податку

Для укладення договору дарування, сторонами в якому виступають члени сім’ї першого ступеня спорідненості (до них, згідно із законодавством, відносяться батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені), то дохід, отриманий як подарунок, підлягає оподаткуванню за нульовою ставкою.

Також детальну інформацію щодо отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). За згаданою «гарячою лінією» можна отримати консультацію з правових питань, дізнатися інформацію щодо актуальних адрес центрів та з’ясувати інші питання функціонування системи надання безоплатної правової допомоги.

Вінницький місцевий центр з надання безоплатної 
вторинної правової допомоги

21021, Україна, м. Вінниця, вул. Порика, 29
Телефон / факс: (0432) 56-01-80; 38 (098) 00 26 774, 38 (098) 67 87 593;

Email: vinnytsya1.vinnytsya@legalaid.vn.ua

Барське бюро правової допомоги 
м. Бар
вул. Героїв Майдану, 6
E-mail: barske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04341) 2-15-55

Вінницьке бюро правової допомоги
м. Вінниця
вул. Хмельницьке шосе, 17
E-mail: vinnytske@legalaid.vn.ua
Тел.: (0432) 66-14-72

Жмеринське бюро правової допомоги

м. Жмеринка
вул. Валерія Брезденюка, 19
E-mail: zhmerynske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04332) 5-23-78

Тиврівське бюро правової допомоги
смт Тиврів
вул. Шевченка, 5
E-mail: tyvrivske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04355) 2-15-77


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь