Вінницька районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Відбулося виїзне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Вінницької обласної Ради

Дата: 15.07.2021 16:01
Кількість переглядів: 348

14 липня голова Вінницької районної ради Ігор Шутак взяв участь у виїзному  розширеному засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради, яке відбулося в м. Жмеринка.

Участь у засіданні взяли голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, його перший заступник Володимир Кістіон, заступники Дмитро Чаленко,  Ігор Івасюк, Анатолій Ткач, заступник голови облдержадміністрації Сергій Здітовецький, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, голови постійних комісій обласної Ради, голова Громадської ради при обласній Раді, керівник Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування, директор Агенції регіонального розвитку Вінницькою області, голови та старости громад. 

На порядок денний засідання було винесено три важливих питання:

- Про повноваження старости в системі місцевого самоврядування;

- Про хід виконання обласного бюджету за 6 місяців 2021 року;

- Про забезпечення фінансової спроможності територіальних громад шляхом цифровізації земель та ефективного управління ними.

Відкривали виїзне засідання: голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий, заступник голови Вінницької обласної адміністрації Сергій Здітовецький, Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Жмеринський міський голова Анатолій Кушнір показав відео презентацію життєдіяльності Жмеринської міської територіальної громади.

Обговорюючи перше питання, Вячеслав Соколовий зазначив, що в 20 громадах Вінниччини досі не створено старостинські округи, що неприпустимо, адже саме староста відстежує проблеми на території старостинського округу та тримає на контролі їх вирішення.

Також зазначив, що прогалиною чинного законодавства є відсутність механізму утворення старостинських округів та процесу обрання старост, що гальмує практичне завершення децентралізації на місцях.

До обговорення долучилися заступник голови обласної Ради Дмитро Чаленко, голова Жмеринської районної ради Анатолій Бешлей, Брацлавський селищний голова Микола Кобринчук, Турбівський селищний голова Ігор Соць та староста сіл Микулинці та Ріжок Якушинецької сільської ради Василь Шумський.

В ухваленому Координаційною радою рішенні сільським, селищним, міським радам області рекомендовано розглянути питання: про утворення старостинських округів в територіальних громадах та затвердження старост; про утворення органів самоорганізації населення для забезпечення представництва в органах місцевого самоврядування; про напрацювання фінансових механізмів розвитку старостинських округів, зокрема шляхом затвердження відповідних місцевих програм та збору ідей розвитку, на підставі протоколів проведення громадських слухань жителів старостинських округів і виділення не менше 1% бюджету громади на їх фінансування.

Вінницькій обласній Асоціації органів місцевого самоврядування після упорядкування нормативно-правової бази пропонується провести в територіальних громадах цикл короткотермінових семінарів із питань застосування норм законодавства щодо інституту старост та розробити методичні рекомендації для організації роботи старост.

Також Координаційна рада вирішила звернутися до Верховної Ради України з пропозиціями:

- невідкладно ухвалити проєкт Закону України №4535 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост»;

- удосконалити на законодавчому рівні механізм визначення меж старостинських округів;

- удосконалити норми законодавства про органи самоорганізації населення в частині забезпечення їх представництва в органах місцевого самоврядування;

- передбачити на законодавчому рівні, в разі тимчасової відсутності старости можливість виконання його обов’язків іншими посадовими особами ради;

- розглянути можливість виділення цільової субвенції з державного бюджету на розвиток сільських територій.

Крім того, члени Координаційної ради вирішили звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо розроблення та затвердження типового Положення про старосту.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь