Вінницька районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

ВІННИЦЬКИЙ МІСЦЕВИЙ ЦЕНТР З НАДАННЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ІНФОРМУЄ ПРО ПРАВА ДОНАРІВ В УКРАЇНІ

Дата: 17.06.2021 09:28
Кількість переглядів: 281

14 червня відзначається Всесвітній день донора крові. Рішення про його встановлення було прийнято у травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві.

Щоденно в Україні багато людей потребують переливання крові, і ця потреба може виникнути у будь-кого, незалежно від віку чи соціального статусу.

Хто ж може бути донором крові?

Донором крові та/або компонентів крові може бути будь-який дієздатний громадянин України, іноземець чи особа без громадянства, яка має посвідку на постійне проживання на території України, віком від 18 років, який має вагу не менше 50 кг та пройшов відповідне медичне обстеження перед забором крові і немає протипоказань.

Донор крові та компонентів крові має право на (ст.18 ЗУ "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові"):

- достовірну та своєчасну інформацію про стан свого здоров’я, пов’язану із здійсненням донорської функції;

- участь у діяльності громадських організацій з метою популяризації добровільного безоплатного донорства;

- правовий захист від будь-яких форм дискримінації за станом здоров’я;

- відшкодування шкоди, заподіяної її здоров’ю у зв’язку з виконанням донорської функції.

Державні гарантії прав донора крові та компонентів крові (ст.19 ЗУ "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові"):

- донору відшкодовується шкода, заподіяна його здоров’ю у зв’язку з виконанням донорської функції, з урахуванням додаткових витрат на лікування, посилене харчування та на інші заходи, спрямовані на його соціально-трудову та професійну реабілітацію;

- інвалідність донора, що настала у зв’язку з виконанням ним донорської функції, прирівнюється до інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання;

- у разі смерті донора, що настала внаслідок виконання донорської функції, членам сім’ї померлого, які перебували на його утриманні, призначається пенсія у зв’язку з втратою годувальника та ін.

Якщо працівник виявив бажання здати кров, то (ст.20 ЗУ "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові"):

- у день донації, він звільнюється від роботи на підприємстві, установі чи організації із збереженням за ним середнього заробітку (на підставі заяви, яка подається не пізніше як за один робочий день, із проханням відпустити з роботи для медичного обстеження чи здачі крові, дозвіл оформлюється відповідним наказом);

- після кожного дня донації крові або її компонентів надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку, за бажанням працівника цей вихідний день приєднується до щорічної відпустки.

Підставою для звільнення від роботи, навчання або служби є довідка, видана донору за місцем медичного обстеження чи донації крові та її компонентів.

У разі, коли працівник здає кров в день своєї щорічної відпустки, то ця відпустка продовжується на відповідну кількість днів з наданням працівнику додаткового дня відпочинку за кожний день давання крові.

Допомога по тимчасовій непрацездатності у зв’язку із захворюванням (ст.20 ЗУ "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові"):

- виплачуються в розмірі 100 відсотків від середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи для донорів, які протягом року безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює чотирьом разовим максимально допустимим дозам, заготовленим методом аферезу, або тромбоцитів у двох разових донаціях методом аферезу.

Почесний донор України (ст.21 ЗУ "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові").

Донори, які безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює 40 максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює 60 максимально допустимим дозам, заготовленим методом аферезу, або 40 максимально допустимим дозам клітин крові, заготовлених методом аферезу незалежно від часу здійснення таких донацій, набувають статусу Почесного донора України.

 Почесні донори України мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

Також детальну інформацію щодо отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). За згаданою «гарячою лінією» можна отримати консультацію з правових питань, дізнатися інформацію щодо актуальних адрес центрів та з’ясувати інші питання функціонування системи надання безоплатної правової допомоги.

Вінницький місцевий центр з надання безоплатної 
вторинної правової допомоги

21021, Україна, м. Вінниця, вул. Порика, 29
Телефон / факс: (0432) 56-01-80; 38 (098) 00 26 774, 38 (098) 67 87 593;

Email: vinnytsya1.vinnytsya@legalaid.vn.ua

Барське бюро правової допомоги 
м. Бар
вул. Героїв Майдану, 6
E-mail: barske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04341) 2-15-55

 

Вінницьке бюро правової допомоги
м. Вінниця

вул. Хмельницьке шосе, 17
E-mail: vinnytske@legalaid.vn.ua
Тел.: (0432) 66-14-72

 

Жмеринське бюро правової допомоги
м. Жмеринка
вул. Валерія Брезденюка, 19
E-mail: zhmerynske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04332) 5-23-78

Тиврівське бюро правової допомоги
смт Тиврів
вул. Шевченка, 5
E-mail: tyvrivske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04355) 2-15-77


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь