Вінницька районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Про запуск ринку землі розповідали на онлайн-семінарі від Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування

Дата: 04.06.2021 14:48
Кількість переглядів: 301

04 червня працівники виконавчого апарату районної ради взяли участь у онлайн-семінарі, організованому Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування, на тему: «Правове регулювання ринку землі в Україні: проблеми та перспективи».

Запрошений висококваліфікований експерт Ольга Чепель – кандидат юридичних наук, доцент кафедри європейського права Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича, адвокат знайомила учасників з особливостями правового регулювання земельних відносин в Україні,  акцентуючи увагу на основних документах, які з 1 липня 2021 року запустять ринок землі.

Такими нормативними документами є:

  • ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який частково розкриває механізми для надання можливості фізичним, юридичним особам, також органам місцевого самоврядування бути активними, легальними учасниками земельних процесів, зокрема купівлі-продажу, відчуження тих земельних ділянок, які тривалий період часу були під мораторієм.
  • ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі із земельними ділянками» від 04.11.2020р. Тепер водні об’єкти надаються у користування за договором оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом у порядку, визначеному земельним законодавством України. Іншими словами, якщо раніше ми просто писали «оренда водного об’єкту (ставка)» і вказували у предметі договору, що це ставок, то тепер це є два різні об’єкти: водний об’єкт як вода і земля під ним. Відповідно, орендна плата стягується як з двох окремих об’єктів, хоча оформлюється одним документом. На цю річ треба також звернути увагу органам місцевого самоврядування, щоб правильно оформляти договори оренди ставків.

Експерт Ольга Чепель також роз’яснила особливості земельних відносин, закріплених у ЗУ «Про внесення змін до інших законодавчих актів щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні». Зокрема, важливим є те,  що він визначив особливості використання та розпорядження земельними ділянками, розташованими у масиві земель сільськогосподарського призначення, а також полезахисними лісовими смугами, які обмежують такий масив, тепер полезахисні лісосмуги можуть бути передані  в оренду фізичним та юридичним особам з обов’язковим включенням до договору оренди землі умов щодо утримання та збереження таких смуг і забезпечення виконання ними функцій агролісотехнічної меліорації, також в оренду тепер можуть передаватись і польові дороги, також визначено максимальний строк користування земельною ділянкою державної, комунальної та приватної власності для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), а також строк користування земельною ділянкою державної чи комунальної власності для забудови (суперфіцій) не може перевищувати 50 років, ці та інші питання тривалий час не були врегульовані.

Також варто зазначити про Закон України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», яким визначено особливості використання та розпорядження землями, що залишилися у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства, також розмежування нерозподілених та невитребуваних земельних ділянок і земельних часток (паїв), зокрема нерозподіленою земельною ділянкою є земельна ділянка, яка відповідно до проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) увійшла до площі земель, що підлягають розподілу, але відповідно до протоколу про розподіл земельних ділянок не була виділена власнику земельної частки (паю), а невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).

Про основні проблеми та перспективи функціонування ринку землі учаснимків семінару розповідав ще і заступник директора ДП Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою Іван Пашкевич.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь