Вінницька районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Як захистити дитину від кіднепінгу - Інформує Вінницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Дата: 04.10.2021 16:36
Кількість переглядів: 247

Як захистити дитину від кіднепінгу?

Для того, щоб розуміти, як захистити дитину від кіднепінгу, насамперед потрібно розуміти, що це за поняття. Кіднепінг — це термін, який використовують для опису викрадання дітей. Причини таких явищ різні: бажання швидко отримати велику суму грошей, задовольнити статеві бажання, чорна трансплантологія. Окремим видом кіднепінгу є «сімейний кіднепінг» - це викрадення дитини одним із батьків у іншого (здебільшого після розлучення та всупереч рішенню суду). Є батьки, що часто змінюють місце проживання і не повідомляють про це колишню дружину чи чоловіка, які втрачають зв’язок із дитиною. Такі випадки досить поширені, проте на законодавчому рівні відповідальності за сімейний кіднепінг поки не встановлено. З кожним роком кількість випадків кіднепінгу зростає і, нажаль, значна кількість дітей залишається незнайденими до сьогодні.

Яке покарання за викрадення людини?

Відповідно до частини 1 ст.146 Кримінального кодексу України, незаконне позбавлення волі чи викрадення людини караються обмеженням волі до 3 років або позбавленням волі на той самий строк.

Відповідно до частини 2 ст.146 Кримінального кодексу України, такі ж діяння, вчинені щодо малолітнього чи з корисливих мотивів, щодо 2-х чи більше осіб/за попередньою змовою групою осіб/способом, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого/що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань/із застосуванням зброї, або здійснюване протягом тривалого часу - караються обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі на той же строк.

Кваліфікуючою ознакою незаконного позбавлення волі чи викрадення людини є вчинення цього діяння щодо малолітньої, а не неповнолітньої особи. Отже, викрадення малолітньої дитини кваліфікується за ч.2 ст.146 ККУ, а неповнолітньої - за ч.1ст.146 ККУ

Як захистити дитину?

- Насамперед не залишайте дітей без нагляду в громадських місцях.

- Пояснюйте дитині, що вона не повинна розмовляти з незнайомими людьми і брати від них що-небудь. Тим більше, не зобов’язана нікому допомагати проводжати, показувати дорогу. Навіть, якщо дорослий обіцяє щось подарувати, показати котика, собачку чи щось інше. Або, якщо просить про допомогу: доросла людина ніколи не проситиме допомоги у дитини. У разі, якщо незнайомі кудись ведуть дитину, вона має голосно кричати: «Поліція!», «Швидка!», «Пожежа!», «Я вас не знаю!» тощо, щоб привабити людей на допомогу.

- Дитині дуже важко розрізнити хороших чи поганих людей. Знайомі та незнайомі люди поняття теж відносне. Тому дуже важливо пояснити це правило. Придумайте з дитиною кодове слово, по якому дитина може розрізнити, це дійсно ви послали знайомого/незнайомого її забрати чи ні.

- Більшість дітей соромляться кричати, чи кликати на допомогу. Поясніть, що коли дитина відчуває небезпеку, не треба боятись та соромитись кричати. Відпрацюйте це з нею. Запам’ятай, правило трьох “Н”: ? Ніколи ? Ні з ким ? Не йди

- Встановіть маячок на мобільний телефон (у разі наявності) дитини, і Ви постійно знатимете, де вона знаходиться у будь-який момент.

- Ваша дитина повинна пам’ятати прізвище/ім’я та адресу проживання, щоб поліція швидше знайшла батьків.

- Будуйте в родині довірливі стосунки! Показуйте свою любов, довіру і турботу. І говоріть про те, що у разі загрози життю – речі втрачають цінність, оскільки батьки хвилюються більше за дитину та її життя.

- Діти повинні засвоїти: не можна гратися в незнайомих місцях, будмайданчиках, пустирях, краще завжди бути в знайомій місцевості.

- Потрібно навчити дитину приховувати той факт, що вона перебуває вдома сам/сама, як в розмові з незнайомими по телефону, так і через двері.

Безпечні дорослі, до яких можна звернутись по допомогу: поліцейські, медики, пожежні, охорона, продавці у аптеці та крамниці, мами з маленькими дітьми.

Що робити, якщо дитина вже зникла?

Зверніться по допомогу до відділення поліції і залиште заяву про зникнення дитини - пошук починається протягом доби. Найефективніше йти до відділення за місцем зникнення або ж викликати патруль (102) просто на місце події. Протягом цього часу залучіть до пошуків дитини якомога більше людей: сусідів, знайомих, співробітників навчального закладу, де вчиться дитина, добровольців. Не припиняйте пошуки навіть уночі.

Окрім поліції, надайте максимальний розголос події - всі можливі варіанти соціального зв’язку. Якщо дитина неповнолітня, щодня слідкуйте, щоб геолокація на телефоні дитини була ввімкнена та телефон постійно був заряджений.

Якщо йдете до відділення поліції, відразу візьміть із собою останню фотокартку, річ, на якій є відбитки дитини, запах. Дайте максимум інформації, а саме - про захворювання дитини, особливі прикмети в зовнішності, особливості ходи, вимови, дані про коло спілкування, розкажіть про підозрілих друзів, знайомих, погані звички дитини і т. д.

Якщо зникла дитина в громадському місці, треба негайно повідомити про це охорону, адміністрацію організації, установи, закладу. Необхідно оголосити по гучному зв’язку про загублення дитини, її прикмети. Треба негайно почати контролювати входи-виходи, перевірити туалети, автостоянки, склади. Уважно  придивляйтеся до людей, які йдуть з дитиною приблизно також віку, як і ваша. Адже у разі викрадення вашу дитину можуть переодягти, змінити її зовнішність.

Коли дитину знайдено, не «накидайтеся» на неї відразу з докорами, покаранням – можливо, вона і сама дуже налякана. Дайте час собі і їй заспокоїтися. А вже після цього проведіть серйозну розмову.

Міністерство внутрішніх справ створило загальну базу безвісті зниклих https://wanted.mvs.gov.ua/ Портал розшуку МВС також містить інформацію щодо загублених речей, зброї, має базу невпізнаних трупів та базу осіб, які не можуть надати інформацію про себе .

Також детальну інформацію щодо отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). За згаданою «гарячою лінією» можна отримати консультацію з правових питань, дізнатися інформацію щодо актуальних адрес центрів та з’ясувати інші питання функціонування системи надання безоплатної правової допомоги.

Вінницький місцевий центр з надання безоплатної 
вторинної правової допомоги

21021, Україна, м. Вінниця, вул. Порика, 29
Телефон / факс: (0432) 56-01-80; 38 (098) 00 26 774, 38 (098) 67 87 593;

Email: vinnytsya1.vinnytsya@legalaid.vn.ua

Барське бюро правової допомоги 
м. Бар
вул. Героїв Майдану, 6
E-mail: barske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04341) 2-15-55

Вінницьке бюро правової допомоги
м. Вінниця
вул. Хмельницьке шосе, 17
E-mail: vinnytske@legalaid.vn.ua
Тел.: (0432) 66-14-72

Жмеринське бюро правової допомоги
м. Жмеринка
вул. Валерія Брезденюка, 19
E-mail: zhmerynske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04332) 5-23-78

Тиврівське бюро правової допомоги
смт Тиврів
вул. Шевченка, 5
E-mail: tyvrivske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04355) 2-15-77


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь